ALBERT EINSTEIN
Gran Enciclopèdia Catalana (vol. 6 i 12)
Diccionari de lEnciclopèdia Catalana
Enciclopèdia Planeta-DeAgostini
- Diccionari de lInstitut dEstudis Catalans
Va néixer a Ulm al 1879 i va morir a Priceton, Nova Jersey al 1955.
Els primers treballs publicats, dEinstein, al 1905 amb el nom de Zur Elektrodynamik bewegter Koper, quatre dels quals -els dedicats a l'anàlisi matemàtica del moviment brownià, a l'efecte fotoelèctric, a l'establiment de l'equivalència massa-energia i a exposar els fonaments de la teoria restringida de la relativitat- s'ocupen en especial dels temes que havien d'impulsar l'espectacular i revolucionari tomb que ha fet passar d'una concepció newtoniana del món físic a la fornida per la geometrització espàcio-temporal de la física moderna (concepció-mecànica relativista).
El 1921 li fou atorgat el premi Novel de física pel seu treball sobre l'efecte fotoelèctric.
Viatjà pels E.U.A. (on el 1921 féu una campanya pro-sionista) (a la dreta hi ha la fotografia de quan Einstein va arrivar a E.U.A., acompanyat de dos altres científics amics seus), per Europa i per Asia.
Pel Febrer de 1923, a través de l'inginier Casimir Lana i Serrate, anà a Barcelona invitat pels cursos monografics d'Alts Estudis i d'Intercanvi de la Mancomunitat -portats per Rafael Campalans- i per la Universitat; dictà un curset, reservat a iniciats, sobre la seva teoria de la relativiat, a l'Institut d'Estudis Catalans, on fou presentat per Puig i Cadafalch i per Esteve Tarrades (a la fotografia de la dreta ell està al costast de Einstein), i a l'Acadèmia de Ciències. Visità Poblet i a Barcelona, la seu de la CNT, on fou rebut per Angel Pestaña; l'ajuntament li féu un homenatge al Saló de Cent.
Einstein també era músic i tocava el violí
ALGUNES DE LES TEORIES QUE VA INVENTAR:
-En el decurs del decenni 1910-20 treballà per generalitzar la seva teoria relativista inicial, i els seus esforços per incloure-hi una teoria del camp gravitatori reeixiren el 1916, que publicà la famosa teoria de la relativitat (Die Grundlagen der allgenmeinen Relativitärstheorie).
Les seves fòrmules les explicarem en lapartat corresponent.
Teoria de l'efecte fotoelèctric:
-Equació que indica l'energia associada a un fotoelectró i que és expressada per mv2/2=hv-W, mv2 escent l'energia cinètica de la l'electró, h, la constant de Planck, v, la freqüència, i W,l'accés d'energia que l'electró ha consumit per alliberar-se de la substància emissora. W essent una constant per a cada substància, l'energia de l'electró creix linialment en una funció de la freqüència (efecte fotoelectric).
Teoria de la relativitat:
-Equació que expresa l'energia associada a una patícula quan aquesta té una velocitat pròxima a la de la llum. La seva expressió és E=mc2, E essent l'enegia, m la massa de la partícula, i c, la velocitat de la llum.
Hom la pot escriure també m = m0/ 1-(v/c)2, m0 essent la massa de la partícula en repòs, i v, la seva velocitat (teoria de la relativitat).
Segons la GEC:
Albert Einstein: (Ulm 1879 Princeton, Nova Jersey 1955) Físic alemany. Es naturalitzà suís (1900) i, posteriorment, nordamericà (1940). Educat a Munic i a Suïssa, es doctorà el 1905 a Zuric. No trobà lloc en lensenyament fins el 1909 a la universitat de Zuric; el 1911 passà a la de Praga, el 1912 a lescola politècnica de Zuric, i el 1913 a la universitat de Berlín; dirigí linstitut de física Kaiser Wilhelm i fou membre de lacadèmia prussiana de ciències. Els primers treballs publicats per Einstein daten del 1905 (com Zur Elektrodynamik bewegter Korper); socupen en especial dels temes que havien dimpulsar lespectacular i revolucionari tomb que ha fet passar duna concepció newtoniana del món físic a la fornida per la geometrització espàcio-temporal de la física moderna. En el decurs del decenni 1910-20 treballà per generalitzar la seva teoria relativista inicial; el 1916 publicà la famosa teoria de la "relativitat". El 1921 li fou atorgat el premi Nobel de física pel seu treball sobre lefecte fotoelèctric. Viatjà pels EUA (on el 1921 féu una campanya pro-sionista), per Europa i per Àsia. El 1923 anà a Barcelona; dictà un curset sobre la seva teoria de la relativitat, a lInstitut dEstudis Catalans i a lAcadèmia de Ciències. El 1933 shagué dexiliar dAlemanya, i sinstal·là a Princeton, on fou membre de lInstitute for Advanced Study. El 1939 advertí el president Roosevelt del perill que Alemanya santicipés als EUA sobre la investigació atòmica, cosa que originà la creació del projecte Manhattan. La personalitat dEinstein ha ultrapassat làmbit merament científic per a esdevenir un símbol.
FÍS. Conjunt de postulats i formulismes que donen una explicació del món físic més àmplia que lanomenada mecànica clàssica, dacord amb les experiències sobre lelectromagnetisme desenvolupades a la segona meitat del s XIX. La teoria de la relativitat fou exposada el 1905 per Einstein. La modificació dels conceptes tradicionals començà, però, amb la discrepància entre els postulats del moviment relatiu newtonià i lexperiment de Michelson Morley (1881), que determinà la invariància de la velocitat de la llum en el buit i la inexistència de lèter. H.Lorentz postulà el 1895 unes fórmules de transformació de coordenades dun sistema de referència a un altre que es mou amb velocitat rectilínia i uniforme respecte al primer. Lorentz suposà que tots els cossos en moviment respecte a lèter tenien tendència a contreures en el sentit del moviment, hipòtesi que explicava lexperiment sense contradir la mecànica clàssica. La teoria de la relativitat dedueix la contracció de Lorentz a partir dun replantejament dels conceptes de temps i espai de la física clàssica. A més, la massa dun cos, que havia estat considerada constant, augmenta progressivament amb la seva velocitat, i, quan el cos ateny la velocitat de la llum, la massa és tan gran que no pot suportar cap més acceleració. La teoria de la relativitat estableix que la propagació duna interacció no és instantània, com postula la mecànica clàssica, sinó que té un valor finit, que és el de la velocitat de la llum (2,997925·108m/s), i és constant en tots els referencials dinèrcia. En la formulació de les lleis físiques, hom passa de la mecànica relativista a la clàssica, fent tendir a infinit el valor de la velocitat de la llum que hi intervé. Segons Einstein, tot moviment és relatiu i, per tant, és impossible de trobar un sistema de referència absolut. Tots els referencials dinèrcia són equivalents per a tots els fenòmens. La massa (m) i lenergia (E) són dues formes diferents duna mateixa cosa: la massa pot convertir-se totalment en energia, i viceversa. La relació que hi ha és E=mc2, on c és la velocitat de la llum en el buit. Cal substituir les dues lleis de conservació de la massa i de lenergia de la física clàssica per una de sola: lenergia relativista total dun sistema aïllat és constant. Minkowski desenvolupà (1908) el formulisme matemàtic de la teoria de la relativitat i introduí el concepte desdeveniment. El 1916 Einstein generalitzà la teoria de la relativitat a qualsevol tipus de moviment, no solament al rectilini i uniforme.Autor: M Minoves