Província de Lleida


Sant Lliser d'Alós d'Isil
(Alt Àneu, Pallars Sobirà)





El temple actual es va edificar en època barroca, si bé es poden trobar elements reaprofitats de l'antiga església romànica, com la portalada. 


Situada en el mur sud, està formada per tres arquivoltes de mig punt que es recolzen en columnes amb els capitells esculpits. Els motius decoratius de les arquivoltes i els capitells mantenen un gran similitud amb els de la propera església de Sant Joan d'Isil. L'arquivolta central està decorada amb rosetes i cilindres. Les rosetes també es repeteixen en l'intradós del guardapols. La part exterior està decorada amb tauler d'escacs. 


Els capitells estan esculpits amb cares humanes o d'animals d'una manera bastant tosca. Tot el conjunt es va construir a finals del segle XII o principis del XIII. 

A banda i banda trobem dues lloses de pedra encastades en el mur i esculpides amb motius geomètrics, textos i unes parelles de figures humanes agafades pel braç. Sembla ser que es tractaria de  dues làpides sepulcrals del segle XII, que van ser col·locades en aquest mur posteriorment.  


A l'interior del temple es poden trobar tres piques, dues d'oli i una baptismal, del segle XII o principis del XIII. Estan decorades amb motius geomètrics, vegetals, animals i figures humanes. 

El que ja no podem contemplar en el temple és el frontal d'altar, datat a principis del segle XIII. Està fet amb fusta policromada i estuc.


En la part central trobem a la Verge amb el Nen a la falda, envoltats per una màndorla, que aguanten quatre àngels. Sorprèn la posició en que es troba el Nen, que sembla estar fent equilibris per aguantar-se sobre les cames de la seva mare.


En els extrems de la taula trobem quatre parelles de personatges. Les quatre figures del nivell inferior i les dels extrems del superior porten un llibre a les seves mans, el que ens fa pensar que es tracta d'Apòstols. Els altres dos personatges sostenen un bàcul i per tant es deu tractar de dos sants bisbes. Algunes fonts afirmen que es podria tractar de Sant Martí i Sant Briç. 

Detall del frontal d'altar conservat en el MNAC           Detall del frontal d'altar conservat en el MNAC