Qui som | Llei 1/2002 | Tràmits Constitució | Tornar pàgina d'inici |
Règim fiscal | Decret C. Valen. | Mod. Estatuts Llei 1/2002 |
Es constitueix l'Associació denominada Centre dEstudis i Investigacions Xeresans (C.E.I.X.) sense finalitat lucrativa, la qual s'acull al que disposa la Llei Orgànica 1/2002, de 22 de març, Reguladora del Dret d'Associació, a l'empara del que disposa l'article 22 de la Constitució.
L'Associació es constituïx per temps indefinit.
Article 2. Personalitat jurídica
El domicili de l'Associació s'estableix a Xeresa i radica al Carrer Alacant, 3.
L'àmbit territorial d'acció previst per a l'Associació se circumscriu essencialment a Xeresa.
L'associació realitzarà principalment les seues activitats en l'àmbit territorial de la localitat sense exclouren altres dàmbit comarcal.
Les finalitats d'aquesta Associació són:
Per desenvolupar els fins enumerats a larticle anterior es realitzaran les següents activitats:
Podran ser membres de l'Associació les persones majors d'edat que, lliure i voluntàriament, tinguen interés en el desenvolupament de les finalitats de l'Associació, i a més, no estiguen subjectes a cap impediment legal per a l'exercici del dret.
Hauran de presentar una sol·licitud per escrit a la Junta Directiva, i aquesta es pronunciarà en la primera reunió que celebre; si el sol·licitant s'ajusta a les condicions exigides en els Estatuts, la Junta Directiva no li podrà denegar l'admissió.
Els drets que corresponen als membres de l'Associació són els següents:
1. Assistir a les reunions de l'Assemblea General, amb dret de veu i vot.
2. Elegir i/o ser elegit per a llocs de representació o exercici de càrrecs directius.
3. Exercir la representació que se'ls conferisca en cada cas.
4. Intervenir en el govern i en les gestions, així com en els serveis i activitats de l'Associació, d'acord amb les normes legals i estatutàries.
5. Exposar en l'Assemblea i en la Junta Directiva tot el que considere que pot contribuir a fer més eficaç la realització dels objectius socials bàsics.
6. Sol·licitar i obtenir explicacions sobre l'administració i la gestió de la Junta Directiva o dels mandataris de l'Associació.
7. Rebre informació sobre les activitats de l'Associació.
8. Fer ús dels serveis comuns que estiguen a disposició de l'Associació.
9. Formar part dels grups de treball.
Els deures dels membres de l'Associació són:
1. Ajustar la seua actuació a les normes estatutàries.
2. Complir els acords de l'Assemblea General i les normes que establisca la Junta Directiva per a portar a termini aquests acords.
3. Satisfer puntualment les quotes que s'establisquen.
4. Prestar la col·laboració necessària per al bon funcionament de l'Associació.
Són causa de baixa en l'Associació:
1. La renúncia voluntària comunicada per escrit a la Junta Directiva.
2. No complir les obligacions estatutàries.
Article 10. Règim Sancionador.
La separació de la Associació dels associats per motius de sanció tindrà lloc quan cometen actes que els facen indignes de seguir pertanyent a ella. Es presumirà que existeix aquest tipus d actes:En qualsevol cas para acordar la separació por part del òrgan de govern, serà necessari la tramitació dun expedient disciplinari que contemple laudiència de lassociat afectat.
L'Assemblea General és l'òrgan suprem de l'Associació; els seus membres formen part d'ella per dret propi irrenunciable i en igualtat absoluta.
Els membres de l'Associació, reunits en Assemblea General, legalment constituïda, decideixen per majoria els assumptes propis de la competència de l'Assemblea.
Tots els membres quedaran subjectes als acords de l'Assemblea General, inclosos els absents, els dissidents i els que tot i ser presents s'hagen abstingut de votar.
L'Assemblea General es reunirà en sessió ordinària com a mínim una vegada a l'any, dins del primer trimestre al domicili abans esmentat.
L'Assemblea General es reunirà amb caràcter extraordinari sempre que siga necessari, a requeriment de la Junta Directiva o bé quan ho sol·licite un nombre de membres de l'Associació que represente, com a mínim, un deu per cent de la totalitat dels membres.
Article 13: Convocatòries de lAssemblea.
La convocatòria de las assemblees generals, tant les ordinàries com les extraordinàries, es farà per escrit. Els anuncis de la convocatòria es col·locaran a aquells llocs on determine lAssociació, amb una antelació de set dies com a mínim. En la mesura que siga possible, la convocatòria se dirigirà també a tots els membres individualment. La convocatòria farà constar el dia, lhora i el lloc de la reunió, com també lorde del dia.A linici de las reunions de lAssemblea General, seran designats el President i el Secretari de la mateixa.
El secretari redactarà lacta de cada reunió, la qual reflectirà un extracte de las deliberacions, el text dels acords que shagen adoptat i el resultat numèric de les votacions. Al començament de cada reunió lAssemblea General es llegirà lacta de la sessió anterior amb la finalitat de que, si sescau, saprove.
Article 14. Competències i validesa dels acords.
LAssemblea quedarà constituïda vàlidament en la primera convocatòria por la assistència de un mínim dun terç dels associats presents o representats i, en segona convocatòria siga quin siga el nombre dells. La segona convocatòria se celebrarà mitja hora després que la primera i al mateix lloc.En les reunions de lAssemblea General, a cadascun dels membres de lAssociació, li correspon un vot.
Són competències de lAssemblea General:
Els acords es prendran per majoria simple de les persones presents o representades, quan els vots afirmatius superen els negatius. No obstant, requeriran majoria qualificada de les persones o representades, que resultarà quan els vots afirmatius superen la meitat, els acords relatius a dissolució de l'associació, modificació dels Estatuts, disposició o alienació de bens i remuneració dels òrgans de representació, sempre que s'haja convocat especialment a tal objecte l' assemblea corresponent.
Article 15. Composició de La Junta Directiva.
L'Assemblea la regirà, administrarà i representarà la Junta Directiva formada pel President/a de l'Associació, el Vicepresident/a, el Secretari/a, el Tresorer/a, els/les Vocals que siguen necessaris, amb un mínim de tres.
Seran escollits per sufragi universal lliure i secret.
L'elecció dels membres de la Junta Directiva es farà per votació dels membres de l'Assemblea General.
Les candidatures seran obertes, és a dir, qualsevol membre podrà presentar-s'hi i no serà necessari que hi haja tants noms com llocs a cobrir, i seran escollits per als càrrecs de President/a, Vicepresident/a i Vocals els candidats/es que hagen obtingut major nombre de vots i per aquest ordre. El Secretari/a i el Tresorer/a els escollirà la Junta Directiva d'entre els seus membres. Els càrrecs de President/a, Secretari/a i Tresorer/a hauran de recaure en tres persones diferents.
L'exercici del càrrec serà gratuït.
Article 16. Duració del mandat en la Junta Directiva.
Els membres de la Junta Directiva, exercirán el càrrec durant un període de quatre anys, i podran ser reelegits indefinidament.El cessament en el càrrec abans dextingir-se el termini reglamentari podrà ser degut a:
Les vacants que es produesquen en la Junta Directiva seran cobertes en la primera Assemblea General que se celebre. No obstant, el càrrec vacant podrà ser ocupat provisionalment, fins la pròxima Assemblea General, per qualsevol membre de lAssociació.
Article 17. Competències de la Junta Directiva.
La Junta Directiva posseeix les facultats següents:Article 18. Reunions de l'òrgan de govern
L'òrgan de govern, convocat prèviament pel president o per la persona que el substituesca es reunirà en sessió ordinària amb la periodicitat que els seus membres decideixquen, però no podrà ser superior a dos mesos. Es reunirà en sessió extraordinària quan ho sol·licite un terç dels seus components.
La Junta Directiva quedarà vàlidament constituïda després d'una convocatòria prèvia amb un quòrum de la meitat més un dels seus components.
Els membres de la Junta Directiva estan obligats a assistir a totes les reunions que es convoquen, però podran excusar l'assistència por causes justificades. En qualsevol cas l'assistència del president i del secretari seran necessàries, o de las persones que els substitueixen.
En la Junta Directiva es prendran acords els acords per majoria simple dels vots dels membres assistents, el voto del President serà de qualitat.
Els acords de la Junta Directiva es faran constar en el Llibre d'Actes. Al iniciar-se cada reunió de la Junta Directiva, es llegirà l'acta de la reunió anterior per a que s'aprove o es rectifique.
Article 19. El President
El President/a de l'Associació també serà President/a de la Junta Directiva.
Són pròpies del President/a les següents funcions:
a) Les de direcció i representació legal de l'Associació per delegació de l'Assemblea General i de la Junta Directiva.
b) La presidència i la direcció dels debats, tant de l'Assemblea General com de la Junta Directiva.
c) Emetre vot de qualitat decisori en el casos d'empat.
d) Convocar les reunions de l'Assemblea General i de la Junta Directiva.
e) Visar els actes i els certificats confeccionats pel Secretari/a de l'Associació.
f) Les atribucions restants pròpies del càrrec i les que delegue l'Assemblea General o la Junta Directiva.
Al President/a el substituirà, en cas d'absència o malaltia, el Vicepresident/a o el vocal de més edat de la Junta.
El Tresorer/a tindrà com a funcions la custòdia i el control dels recursos de l'Associació, com també l'elaboració del pressupost, el balanç i la liquidació de comptes, a fi de sotmetre'ls a la Junta Directiva conforme determina larticle 17 daquests estatuts. Portarà un llibre de caixa. Signarà els rebuts, quotes i altres documents de tresoreria. Pagarà les factures aprovades per la Junta Directiva, les quals hauran de ser visades prèviament pel President/a. La disposició de fons es determina en l'article 31.
El Secretari/a haurà de custodiar la documentació de l'Associació, redactar i signar les actes de les reunions de les Assemblees Generals i de la Junta Directiva, redactar i autoritzar les certificacions que s'hagen de lliurar, així com portar a terme el llibre de registre de socis de l'Associació.
Així mateix ha de comunicar al Registre d'Associacions qualsevol canvi de les dades referents a la denominació, finalitats, domicili, àmbit territorial d'acció, òrgans directius, forma d'administració, procediment d'admissió i pèrdua de la qualitat de socis, drets i deures dels mateixos, patrimoni fundacional, recursos econòmics previstos, límits del pressupost anual o destinació dels béns romanents en cas de dissolució de l'Associació, perquè puguen tenir efectes davant l'administració.
CAPÍTOL V. EL RÈGIM ECONÒMIC Inici de pàginaArticle 22. Patrimoni inicial i recursos econòmics.
Atenent a la seua naturalesa, aquesta Associació NO té Patrimoni Fundacional.
El límit del pressupost anual no excedirà de 6.000 Euros.
El pressupost anual de lAssociació serà aprovat cada any en lAssemblea General Ordinària.
Els recursos econòmics de l'Associació es nodriran:
a) De les quotes que fixe l'Assemblea General als seus membres.
b) De les subvencions oficials o particulars.
c) De donacions, herències o llegats.
d) De les rendes del mateix patrimoni o bé d'altres ingressos que puguen obtenir-se.
Article 23. Beneficis de les activitats.
Els beneficis obtinguts derivats de l'exercici de les activitats econòmiques, incloses les prestacions de serveis, es destinaran exclusivament al compliment de les finalitats de l'Associació sense que càpiga en cap cas el seu repartiment entre els associats ni entre els seus cònjuges o persones que convisquen amb aquells amb anàloga relació d'afectivitat, ni entre els seus parents, ni la seua cessió gratuïta a persones físiques o jurídiques amb interés lucratiu.
Tots els membres de l'Associació tenen l'obligació de sostenir-la econòmicament, mitjançant quotes o derrames, de la manera i en la proporció que determine l'Assemblea General, a proposta de la Junta Directiva.
L'Assemblea General podrà establir quotes d'ingrés, quotes trimestrals i quotes extraordinàries.
L'exercici econòmic coincidirà amb l'any natural i quedarà tancat el 31 de desembre.
Article 25. Disposició de fons En els comptes corrents o llibretes d'estalvi obertes en establiments de crèdit, ha de figurar la signatura del President/a, el Tresorer/a i el Secretari/a.Per a poder disposar de fons, n'hi haurà prou amb dues signatures, una de les quals serà necessàriament la del Tresorer/a o bé la del President/a.
Article 26. Causes de Dissolució i lliurament del romanent.
L'Associació podrà ser dissolta:Article 27. Liquidació.
La dissolució de l'associació obri el període de liquidació, fins la fi del qual l'entitat conservarà la seua entitat jurídica.
Els membres de la Junta Directiva en el moment de la dissolució es converteixen en liquidadors, excepte si l'Assemblea General designa uns altres, o bé, si s'escau, els que el jutge decideixca.
Correspon als liquidadors:
CAPÍTOL VII. RESOLUCIÓ EXTRAJUDICIAL DE CONFLICTES
Inici de pàginaDe conformitat amb el que disposa l'article 40 de la Llei Orgànica 1/2002, de 22 de març, reguladora del Dret d'Associació, les qüestions litigioses que puguen sorgir amb motiu de les actuacions o decisions adoptades al si de l’Associació, es resoldran per mitjà d'arbitratge, a través d'un procediment ajustat a allò que s'ha disposat per la Llei 60/2003 de 23 de desembre d'Arbitratge, i amb subjecció, en tot cas, als principis essencials d'audiència, contradicció i igualtat entre les parts.
Inici de pàgina Xeresa, 7 de maig de 2004.