Simplificant els denominadors de l'equació contínua i passant tots els termes a l'esquerra s'arriba a:
\( \begin{align} \dfrac{x-x_0}{v_x} = \dfrac{y-y_0}{v_y} \quad &\Rightarrow\quad v_yx-v_yx_0=v_xy-v_xy_0 \\[8pt] &\Rightarrow\quad v_yx-v_xy+v_xy_0-v_yx_0=0 \\[8pt] &\Rightarrow\quad Ax+By+C=0 \\[8pt] \end{align} \)
on:
\(A=v_y \\[6pt] B=-v_x \\[6pt] C=v_xy_0-v_yx_0\)
L'equació \(Ax+By+C=0\) s'anomena equació general o implícita.
Equació general o implícita\(\bbox[15px,border:1px solid]{ Ax+By+C=0 }\)
Observacions:
L'equació general d'una recta no és única, però totes les equacions generals que representen a una mateixa recta \(r\) tenen coeficients proporcionals.
\(\left.\begin{array}{l} r:\,Ax+By+C=0 \\[8pt] r:\,A'x+B'y+C'=0 \end{array}\right\rbrace \quad\quad\Rightarrow\quad\quad \dfrac{A}{A'}=\dfrac{B}{B'}=\dfrac{C}{C'} \)
Una propietat interessant d'aquesta equació és que \(\vec{v}=(-B,A)\) és un vector director de la recta (i el vector \(-\vec{v}=(B,-A)\) també), per tant el vector \(\vec{n}=(A,B)\), anomenat vector normal, és un vector perpendicular a la recta (i el vector \(-\vec{n}=(-A,-B)\) també).
\(\vec{v}\cdot\vec{n}=(-B,A)\cdot(A,B)=-AB+AB=0 \quad\Rightarrow\quad \vec{v}\perp\vec{n}\)
Exemple
L'equació general de la recta \(r\) que passa pel punt \(P(-1,1)\) i té com a vector director \(\vec{v}=(3,1)\) es pot deduir a partir de la seva equació contínua.
\(\dfrac{x+1}{3}=\dfrac{y-1}{1} \quad\Rightarrow\quad 1\cdot(x+1)=3\cdot(y-1) \quad\Rightarrow\quad x-3y+4=0\)
El vector normal d'aquesta recta és \(\vec{n}=(1,-3)\).
Exercici 8
Troba l'equació general que passa pel punt \(P(5,-2)\) i té com a vector director \(\vec{v}=(-4,2)\).
Solució:Exercici 9
Esbrina si els punts \(A(2,2)\) i \(B(3,1)\) pertanyen a la recta \( r:\;3x-5y-4=0 \).
Solució:Aïllant \(y\) en funció de \(x\) a partir de l'equació general s'obté l'equació explícita:
\( \begin{align} Ax+By+C=0 \quad &\Rightarrow\quad y=-\dfrac{A}{B}x-\dfrac{C}{B} \\[8pt] &\Rightarrow\quad y=mx+n \\[8pt] \end{align} \)
amb:
\( m=-\dfrac{A}{B}=\dfrac{v_y}{v_x}=\tan\alpha \\ n=-\dfrac{C}{B} \)
El coeficient \(m\) s'anomena pendent de la recta i és igual a la tangent de l'angle que forma la recta amb el semieix positiu \(OX\).
El coeficient \(n\) s'anomena ordenada a l'origen i és igual a l'ordenada del punt de tall de la recta amb l'eix \(OY\), és a dir el punt \((0,n)\).
Equació explícita\(\bbox[15px,border:1px solid]{ y=mx+n }\)
Exemple
L'equació explícita de la recta \(r\) que passa pel punt \(P(3,1)\) i té com a vector director \(\vec{v}=(4,3)\) es pot deduir a partir de la seva equació contínua.
\( \begin{align} \dfrac{x-3}{4} = \dfrac{y-1}{3} \quad &\Rightarrow\quad 4(y-1) = 3(x-3) \\[8pt] &\Rightarrow\quad 4y-4 = 3x-9 \\[8pt] &\Rightarrow\quad 4y = 3x-5 \\[8pt] &\Rightarrow\quad y = \dfrac{3}{4}x-\dfrac{5}{4} \end{align} \)
És una recta de pendent \(m=\dfrac{3}{4}\) i ordenada a l'origen \(n=-\dfrac{5}{4}\).
Observacions:
Una recta horitzontal (paral·lela a l'eix \(OX\)) té un vector director de la forma \(\vec{v}=(v_x,0)\), per tant el pendent és \(m=0\) i l'equació de la recta és del tipus \(y=n\).
Una recta vertical (paral·lela a l'eix \(OY\)) té un vector director de la forma \(\vec{v}=(0,v_y)\), per tant el pendent no està definit i no té equació explícita. Per analogia amb les rectes horitzontals podem assignar-li una equació del tipus \(x=p\), amb \(p\) constant.
Cada recta té una única equació explícita, excepte les rectes paral·leles a l'eix \(OY\) que no en tenen.
El vector \(\vec{v}=(1,m)\) és un vector director de la recta.
Exercici 10
Dibuixa les següents rectes:
\( r:\; y = 2x-3\) | Solució: |
|
\( s:\; y = -x+1 \) | Solució: |
|
\( t:\; y = -\dfrac{2}{3}x-2 \) | Solució: |
Exercici 11
Troba l'equació explícita de la recta que passa pels punts \(P(-2,1)\) i \(Q(3,11)\).
Solució:Exercici 12
Troba l'equació explícita de la recta que passa pel punt \(P(-5,2)\) i forma un angle de \(45^{\circ}\) amb el sentit positiu de l'eix \(OX\).
Solució:A partir de l'equació contínua de la recta que passa pel punt \(P(x_0,y_0)\) i té com a vector director \(\vec{v}=v(v_x,v_y)\) s'obté:
\( \begin{align} \dfrac{x-x_0}{v_x} = \dfrac{y-y_0}{v_y} \quad &\Rightarrow\quad y-y_0=\dfrac{v_y}{v_x}\left(x-x_0\right) \\[8pt] &\Rightarrow\quad y-y_0=m\left(x-x_0\right) \\[8pt] \end{align} \)
Aquesta equació s'anomena equació punt-pendent.
Equació punt-pendent\(\bbox[15px,border:1px solid]{ y-y_0=m\left(x-x_0\right) }\)
Observacions:
L'equació punt-pendent no és única, depèn del punt utilitzat.
Exercici 14
Escriu la equació punt-pendent de la recta que passa pel punt \(P(3,-1)\) i té vector director \(\vec{v}=(3,4)\).
Solució:Exercici 15
Escriu l'equació punt-pendent de la recta que passa pel punt \(A(5,3)\) i forma un angle de \(120^{\circ}\) amb el sentit positiu de l'eix \(OX\).
Solució:A partir de l'equació general \(Ax+By+C=0\) es pot escriure:
\( \begin{align} Ax+By+C=0 \quad &\Rightarrow\quad Ax+By=-C \\[8pt] &\Rightarrow\quad \dfrac{Ax}{-C}+\dfrac{By}{-C}=1 \\[8pt] &\Rightarrow\quad \dfrac{x}{-\frac{C}{A}}+\dfrac{y}{-\frac{C}{B}}=1 \\[8pt] &\Rightarrow\quad \dfrac{x}{p}+\dfrac{y}{n}=1 \\[8pt] \end{align} \)
amb:
\( n=-\dfrac{C}{B} \quad\quad\quad p=-\dfrac{C}{A} \)
Els paràmetres \(n\) i \(p\) són l'ordenada i l'abscissa a l'origen. La recta interseca amb els eixos de coordenades en els punts \((p,0)\) i \((0,n)\).
Observacions:
L'equació canònica, si existeix, és única.
Si algun coeficient de l'equació canònica és igual a zero, la recta no té equació canònica. Per tant les rectes horitzontals (\(A=0\)) o les verticals (\(B=0\)) o les que passen per l'origen (\(C=0\)) no tenen equació canònica.
Exercici 16
Escriu l'equació canònica de la recta que passa pel punt \(A(2,-3)\) i té vector director \(\vec{v}=(4,2)\). Quins són els seus punts de tall amb els eixos?
Solució:Exercici 17
Escriu l'equació canònica de la recta que té per equació general \(3x+2y-5=0\).
Solució: