>EL SOLL  MORISC A L’ARXIU PARROQUIAL DE PEGO


Pocos moriscos quedaron en tierras valencianas, «unos mil viejísimos y que querían morir en la Santa fe». Se pueden calcular en unos 3.000 los niños pequeños que fueron raptados a los moriscos y permanecieron en familias valencianas.

“Quedaron entonces los lugares de moriscos despoblados, si bien los cristianos ocultaron en sus casas de la Villa de Pego varios pequeños, hijos de los moriscos que tenían como criados, segun puede notarse en una memoria hallada en nuestro Archivo”.


Aclariment inicial

L’any 1985 es va publicar al llibre de festes de Pego l’últim dels articles sobre el món dels criats i amos a Pego durant les darreries del segle XVI i primeries del XVII i al final es va deixar oberta la porta a l’estudi de la gent morisca pegolina d’aquell ventall cronològic . I ara aprofitant aquest quart centenari de l’expulsió, i amb un sentit record d’aquella gent malaurada ha arribat el moment d’enllestir-lo.
La part del present treball tracta d’identificar, al màxim possible, primerament les famílies pegolines que consten en la memòria citada a l’epígraf i que es queden amb persones morisques, aquestes famílies vénen representades pel cap de família que normalment és l’home, i si la representació familiar l’ostenta una dona és perquè el seu marit s’ha mort. La llista es confronta amb la batejada general d’aquests moriscos de 1610-1611.
En segon lloc es presenten les persones morisques, normalment menors d’edat, que es queden en les cases dels benestants de la vila que les agafen i que algunes de les quals podem reconèixer després en altres inscripcions de l’església, la majoria d’aquests moriscs, però, no els podem identificar amb el seu llinatge originari.
    Finalment trobem les persones que apareixen amb el seu cognom morisc.
La memòria citada dalt és del 19 de desembre de 1609 i suma un total de 71 morets, ara bé al llarg del segle XVII (fins el 1666) són inscrites als registres parroquials 185 persones d’origen morisc com a cristianes noves, que viuen tota la seua existència o temporalment a Pego després de l’expulsió i que s’integraran en la vida social d’aleshores no sense patir l’estigma de ser fills dels cristians nous, cosa que encara és marcada cinquanta anys més tard.

Difícil d’entendre, al moment actual, com és possible que es queden tants xiquets i xiquetes d’origen morisc si no és perquè allò va ser un fet extraordinari que va trasbalsar la vida i la demografia valenciana i com a resultat d’uns fets bèl·lics i forçosos (segons càlculs aproximats una tercera part de la població valenciana d’aleshores –unes 100.000 persones- van haver de deixar les seues llars per emigrar a les terres africanes). El comentari de l’arabista Mikel de Epalza sobre el fet és eloqüent:
Pero, por otra parte, personalidades cristianas, eclesiásticas y laicas, se interesaban por la salvación del alma de los niños moriscos, abocados irremediablemente a ser musulmanes si emigraban a territorios islámicos. Pretendían, por tanto, que se les arrancara a sus padres expulsados y se confiara su educación a piadosos cristianos de cuya domesticidad formarían parte. Ante la resistencia natural de los padres y madres musulmanes, hubo de idearse una fórmula intermedia: expulsar a los moriscos a territorios cristianos europeos, donde podrían educar a sus hijos en la fe cristiana con tal de que no se los quitaran (fuentes españolas narran los gritos desgarradores de las madres, al embarcarse sin sus hijos en el puerto de Sevilla, por ejemplo).

La memòria de darreries del 1609 que esmenta la Historia de la villa de Pego és confirmada per les inscripcions dels batejos que es fan un any després (finals de 1610 i primeries de 1611) a l’església parroquial i algunes voltes en algunes defuncions i esposalles.
El fet concret, en el cas de la vila de Pego, és que d’un total de 1.120 habitants que tenia , va haver d’acollir una quantitat nombrosa de moriscos (unes 185 persones) que dóna un percentatge del 17% que el poble va assumir, potser egoistament (per tal d’usar-los com a criats).
    Una altra dada que dóna a entendre que allò va ser un malson social és que a partir del 1609 el número de batejats anuals baixa respecte als anys anteriors: entre 1583 i 1609 hi ha una mitjana de 39,33 mentre que de 1610 a 1659 la mitjana és de 33,02.


Les famílies pegolines que agarren persones morisques i que consten a la memòria de 1609 i als batejos de 1610-1611

Així si es repassen les famílies que agarren xiquets o xiquetes d’origen morisc per al seu servei domèstic o per al treball agrícola, tenim les següents unitats familiars, que resulten ser les més puixants econòmicament parlant de la vila, la qual cosa pot donar a entendre que van pagar per adquirir els seus valuosos serveis laborals.

Diu la memòria “Lo Retor té dos chiques, la una de edat de 11 a 12 añs y laltra de 4 añs” ; és el doctor Jaume Vives rector originari de Dénia, va ser rector de la parròquia de Pego des de 1609 fins el 1618, va batejar una xiqueta criada seua de 4 anys, Àngela, i després veurà com és batejada una altra de 12 anys de nom cristià Elisabet Anna.

Franci Cots, anomenat “ciutadà”  als registres parroquials i que es casa amb Elisabet Anna Esteve aquesta natural de Dénia, amb qui té tres fills; “manifesta 5 morets, dos fadrinets de 11 a 12 añs un chiquet menor de 7 añs y dos chiquetes  també menors de 7 añs”, i efectivament es bategen cinc persones: dos xics de 12 anys.
Una de les dues xiquetes, la Maria, apareix després com l’esposa d’una boda entre ella i Pere Milleni natural de Guadalest i habitant de Pego, amb qui tindrà dos fills, però dos anys després Pere Milleni morirà de de mort desastrada , segons consta en la seua partida de defunció i ella es tornarà a casar amb un altre cristià nou d’Oliva i desapareix dels registres parroquials de Pego.
El 1630 es registra un soterrament d’una filla de Josep, un dels dos xics de 12 anys batejats el 1610 que encara continua de criat de la casa:

Francesc Peris, que estava casat amb Elisabet Rafel amb un fill, “manifesta una chiqueta de 7 añs y un chiquet menor de set añs”.

    Margarida Tudela, viuda de Francesc Peris el 1628, apareix al registre com a ama d’un Soterrat en lo fosar frances nou convertit criat de la viuda de frances peris, 15-6-1630.

    Mossen Joan Cendra, que apareix als registres des de 1567 fins el 1613, “un chic de 7 añs i una chica menor de  7 añs”:

    Magdalena Ciscar que va estar casada amb Joan Cristòfor de Tena, té “una chiqueta de 5 añs”. Va formar una nombrosa família, va estar casada amb el notari Joan Cristòfor Tena el 1579, va morir el 1641, va criar 11 fills i va ser mare del mossen Joan de Tena (1584-1641) el qual va ser testimoni directe dels fets bèl·lics de l’expulsió mentre estava de rector a la parròquia de Laguar just l’any 1609.
Mossen Joan de Tena  va exercir de vicari de la parroquial de Pego de 1635 a 1641 i va morir dos mesos i mig després del soterrament de sa mare.

    Bertomeu Alzina veu com mossen Pere Antoni Sanchis prevere li bateja a Maria, que segons la memòria té “una chiqueta de 9 añs”.
    
    La viuda de Miquel Sanchis de nom Elisabet Mateu apareix a la memoria com a ama d’”una xica de 12 añs”, mentre que als batejos hi ha un xic de 12 anys.
    
    Jeroni Ciscar casat amb Jeronima Tamarit té “una chica de 6 añs” i als batejos apareix també un xaval de 14 anys i encara hi ha inscrit un altre bateig d’un adult servent seu però no s’indica si és cristià nou. Passats 21 anys, el 1631, als registres parroquials ens apareix una boda entre dos moriscos, el nom d’ella és Jeronima que podem identificar amb la xiqueta de sis anys que va agafar Jeroni Ciscar, però ara ens assabentem dels seus origens que al bateig no apareixien, és natural de la vall d’Alcalà i filla de Joan Geme (o Cheme).

    Miquel Puig segurament casat amb Elisabet Joana Mariner i amb quatre fills, agafa “una chiqueta de 7 añs” batejada amb el nom de Maria Anna.

    Mossen Vicent Cots prevere que apareix en els registres de 1599 a 1634, es queda amb “una chiqueta de 9 añs”:
    
    Mossen Jeroni Miró prevere, capellà, vicari de la parroquial de Pego de 1597 a 1610 i rector de Favara de 1610 a 1619, tenia “una chica de 10 añs”.

    Cosme Serra fill del mestre Andreu Serra ferrer, que es va casar amb Elisabet Cruanyes, el 10 de gener de l’any 1609 agafa “un chiquet de fins a 12 añs”, i més avant tindran 5 fills.

    Jaume Mestre fill de Bertomeu, apareix a la memòria esmentada que té un “chiquet de mamella, altre de 11 añs y altre de 7 añs”, i que també són mencionats a les inscripcions de batejos. Al llibre de bens de 1539 hi ha un apartat sobre los hereus d’en Bertomeu Mestre, Jaume Mestre, Ursola Mestre de 17 propietats. I tot seguit un altre amb 10 propietats de Bertomeu Mestre que pareix ser fill del primer Bertomeu Mestre, que dóna a entendre el seu benestar econòmic.

    Pere Sala és un “ciutada” originari de la vila d’Oliva casat amb Jeronima Torra (o Torres) que va tenir 10 fills i que agafa segons la memòria 3 xiquets, però als batejos només hi apareix una xiqueta, Àngela Maria.

    Joan Pastor, casat amb Magdalena Sanchis que bateja 9 fills, agafa una xiqueta de 9 anys segons la memòria, al bateig de Maria Anna  es diu que es filla de christians nous de la expulsio de edat de set anys.

    Miquel Escriva de Joan casat amb Tomasa Selles domiciliats a Favara agarren “un chiquet de 9 a 10 añs” però no apareix als batejos.

    Andreu Puig, casat amb Elisabet Escrivà i sense cap fill registrat a l’arxiu, agarra un xiquet batejat el 1610.

    Tomàs Banyuls que va nàixer pel 1566 es va casar el 1599 amb Angela Ciscar, va tenir un fill i va morir el 1635. Consta a la memòria: que adquirí “un fadrí de 20 añs, una chiqueta de 7 añs y laltra de 11 añs” i efectivament li bategen 3 cristians nous.

    Miquel Escriva menor, casat amb Maria Magi de Suasola filla de Miquel Magi cavaller, té assignat a la memòria un xiquet de 6 a 7 anys. I encara té, inscrit als batejos, un altre xiquet batejat amb el nom de Lluis Bonaventura. Aquest Lluis es casa, el 1631, amb Jeronima també d’origen morisc i habitadors de Pego i així ens assabentem dels seus orígens i llinatges (Emmes d'Orba i Cheme de la vall d'Alcalà).

    Jeroni Magi és un cavaller nascut el 1579 fill de Miquel Magi també cavaller i de Magdalena Monroig, a la memòria consta que té un xiquet de 6 anys i una xiqueta de 8 a 9, i als batejos apareix només el xiquet de 6 anys.

    Jeroni Cendra menor fill de Jeroni, casat amb Rafela Rafel i que té 3 filles batejades, agarra segons la memòria un xiquet de 10 anys, i que quan el bategen es diu que té de 12 a 13 anys.

    Francesc Ferrando fill de Joan casat amb Anna Torra i Sales i que té 10 fills agarra una xiqueta de 4 anys.

    Bernat Sanchis Saragossa, notari, fill de Gabriel i Jerònima que va estar casat amb Apol·lònia Pastor, del matrimoni del qual no hi ha cap batejat, agarra una xiqueta morisca, Tomasa Agustina, de 2 anys, i després, viudo, es casa altra volta, ara amb Joana Anna Piera el 1613 i inscriurà 8 fills al registre.

La memòria diu que “Lo Balle (segurament Josep Puig, ja que ell consta com a batlle de Pego el 1610) manifesta dos xics de 7 añs, una chica de 6 añs, un fadri de 20 añs i encara mes un moro gran dat per esclau”, però no s’han localitzat als batejos.
Passats divuit anys, el 1627, hi ha una boda entre un cristià nou que va viure en casa de Josep Puig.

    Antoni Rovira casat amb Elisabet Garcia nada a Cullera i que té 7 fills, agafa una xica de 12 anys.

    Francesc Marti Cots, jurat, casat amb Joana Angela Cots, té 5 fills batejats, agarra una xica de 8 anys.

    Miquel Cots de Miquel, casat amb Elisabet Aranda té 7 fills i agarra segons la memoria una xica de 3 a 4 anys, però als batejos consta també un xiquet.

    Joan Sanchis casat amb Jeronima Tamarit, té 4 fills i agarra, segons la memòria un xiquet de 4 anys, ara bé als batejos apareix per una banda un bateig de Maria Angela de 4 anys i després la seua viuda, com a ama de d’Esperança, de 4 anys i de Joan, un xiquet de 5 anys.

    Miquel Sanchis casat amb Elisabet Mateu amb una filla i que tenen a la llista i als batejos dos moriscos:

    Franci Sanchis casat amb Francesca Miro nascuda a Xàbia, amb 7 fills agarra una xiqueta de 6 anys el 1610 que serà soterrada el 1631.

    Antoni Busot notari que es casarà el 6 de gener de 1611 amb Francesca Vives que era filla del també notari Joan Vives agarra segons la memòria un xiquet de 6 anys.

    Diego lo moreno “te en casa un fadrinet de 15 añs poc més o menos, un chiquet de 1 añ y un altre igual”, als registres hi ha un bateig d’un xic de 14 anys que probablement és el fadrinet esmentat.

    Joan Ferrando, casat amb Elisabet Dominguis, té un fill i agarra un xiquet de 6 anys descendent dels moriscs.

    Miquel Miralles, casat amb Constantina Solso, té una filla i agarra una xiqueta:

    Joan Vives notari que va tenir un fill també de la mateixa professió i que estava casat amb Ursula Miralles té dos fills i agarra “una chiqueta de 2 añs y mig” dels expulsats.

    Jaume Muntanyana, justicia, casat amb Joana Anna Ofraso formen una unitat familiar amb 7 fills i segons la memòria té “un chic de 10 añs, altre de 4 añs, altre de 8 mesos y una chica de 7 añs”.

    La viuda de Bertomeu Piera agarra “un chiquet de vuit añs”:

    Marc Antoni Oltra casat amb Vicenta Cax amb 6 fills, agarra un xiquet morisc de 2 anys.

    Jaume Ferrando casat amb Ursula Estarca té segons la memoria “2 chiques, una de 8 añs y laltra de 8 añs” però als batejos només apareix un registre i és un xic.

    Pere Santonja casat amb Josepa Berenguer, amb 4 fills, agarra “dos chics, un de 4 añs y laltre de 8 añs”.

    Cosme Santonja segurament fill de Pere, es va casar amb Rafela Gomar Sanchis i després amb Jeronima Pastor, consta a la memoria que té “una chica de 7 añs”, però als batejos no apareix.

    Pere Antoni Cots casat amb Jeronima Banyuls amb 10 fills agarra “una xica de 12 añs”.

    Pere Martines casat amb Francesca Ripoll, té 5 fills i agarra “un moro de 33 añs” que no apareix als batejos.

    Andreu Puig casat amb Elisabet Escriva diu la memoria que té “un fadrinet de 12 añs”, però a la batejada és de quatre anys.


Les famílies pegolines que agarren persones morisques que consten a la batejada general de 1610-1611 però no a la memòria de 1609

Sebastia Castanyer marit de Llaria Cots que no registren fills agarren un xiquet que es bateja el 1610.

Francesc-Montserrat Cendra Torra casat amb Elisabet-Joana Piera Cendra amb 8 fills, agarren un adolescent de 13 anys.

Jeroni Pastor casat el 1604 amb Elisabet Joana Sales (filla del notari Pere Sales) bategen 3 fills i 4 filles i encara agarren, una xiqueta de cinc anys que porten a batejar el gener del 1611.

Jeronima Pintor que havia estat casada amb Miquel Cendra i havien batejat 5 fills, ara bateja un xiquet d’origen morisc.

Josep Cendra, casat el 1598 amb Mateua Escriva, tindrà 6 fills i un morisc que apareix als registres de batejos.

Elisabet Joan Palmir, viuda de Francesc Torres, que havia tingut 4 fills, porta a batejar 2 xiquets i una xiqueta d’origen morisc.


Unitats familiars amb llinatges d’origen morisc al registre parroquial

Els Alentado

    Alentado Bai: Família creada el 1627 per Jeroni Alentado Potaires i Tomasa Bai Alcait, ell natural de Benumeia i habitant de Pego, ella natural y habitant de Pego i tots dos fills de cristians nous expulsats el 1609. Van tenir quatre fills batejats a l’església de Pego els anys 1628, 1630, 1632 i 1635 i en totes les inscripcions continua posant que són fills de cristians nous. El fill que va nàixer el 1632, Joan Jeroni Alentado Bai, es casarà amb una descendent dels moriscos, Francesca Ostet, i veurà batejat un fill inscrit el 1658 i encara hi trobem –cinquanta anys després de l’expulsió- el senyal de cristià nou.
    També hi ha una dona de nom Esperança Alentado, cristiana nova, natural de Benumenia que viu a casa la viuda de Jaume Muntanyana però que no ha aparegut anteriorment i que es casa el 1626 amb Joan Moquedem també cristià nou que viu en casa de Miquel Sanchis.

Els Bai

    La família Bai Milleni: Pere Bai Moquedem es casa el 1626 amb Maria Milleni Ameret, cristians nous, sembla que ell estaria en la casa de Andreu Puig i ella, Maria, en casa de Francesc Ferrando, i que tots dos tenien 4 anys quan els van batejar el 1610. Van registrar 6 fills batejats el 1627, 1631, 1635, 1639 1642 i 1646. El primer fill, Pere Antoni Bai Milleni es casa el 1650 i té cinc fills més. I també el tercer fill dels Bai Milleni es casa i té un altre descendent.
    Bai Alcait: és una altra llar formada per Joan Bai i Angela Alcait que són pares de Tomasa, la qual es casa el 1627 amb Jeroni Alentado Potaires, i que crea la família esmentada en l’anterior grup.

Els Milleni

    Per una banda la família de Pere Milleni, llaurador natural de Guadalest, i que, com hem vist més amunt, vivía en casa de Joan Puig notari es casa amb Maria natural del lloc de Finestrat que habita en casa de Franci Cots l’any 1626. Pere Milleni, que com hem vist, será soterrat el 1628 a conseqüència d’una mort desastrada. Tés dues filles, Joana Anna i Anna Maria Margarida que van nàixer els anys 1627 i 1628.
I per una altra banda està Francesc Milleni, marit d’Esperança Ameret i tots dos pares de Maria donzella que es casa el 1626 amb Pere Bai Moquedem llaurador natural y habitador en la vila de Pego, els quals com ja s’ha dit més amunt tindran sis fills.

Els Moquedem

    Bai Moquedem formada per Jeroni Bai i Elisabet Moquedem, pares de Pere, que apareix al registre de la boda ja esmentada de 1626 entre ell i Maria Milleni Ameret.
Moquedem Alentado: Joan Moquedem, batejat el novembre de 1610 i que es diu que es troba a la casa de Miquel Sanchis, es casa el 1626 amb Esperança Alentado com ja s’ha vist.

Els Potaires

    Francesc Potaires i Esperança Poch són els pares de dues filles naturals i habitadores de Pego que es casen, la primera, Maria Potaires Poch el 1627 amb Francesc Ferrer Bexir, llaurador originari de la vall d’Alcalà i que viu a Pego. I la segona, Joana Anna el 1632, amb Jeroni Amer Humadell, cristià nou natural de la vall d’Ebo que viu a Oliva des de menut, els quals ja no apareixen més als registres parroquials pegolins.
I per una altra banda Francesc Alentado casat amb Esperança Potaires, que tenen un fill,  Jeroni Alentado Potaires natural de Benumeia y habitador en la vila de Pego que es casa el 1627 amb Tomasa Bai Alcait.
    
Altres llinatges

    Abans de l’expulsió, concretament el 1591, consta al registre que es bateja Joan Cristòfol fill de Miquel Pellic i de Maria Anna Monyor nous convertits.

    Francesc Peixcat i Esperança Serrano són dos cristians nous que bategen una filla el 1625.
    Anna Bengeme, natural de Benumeia i que viu a Pego, es casa el 1625 amb Francesc Maimo Paiet natural de Benimeli “los dos christians nous fills de moros de la expulsio del present regne”, i després portaran a batejar 7 fills, sempre se’ls anomenarà com a fills de cristians nous o de moros.
D’aquests 7 fills, Francesc Joan Josep Maimo Bengeme, batejat el 1627, es casa pel 1649 amb una xica que, pels seus llinatges, podem deduir que no és cristiana nova, “Ysabet Joan Agueda filla de frances Ferrando y de Esperança Serra,” . I ja no s’esmenta ni en la boda ni en els seus fills l’adjectiu de cristià nou per a cap persona de la família.
Però en la línia d’una altra filla, Anna Maimo Bengeme (1634), que es casa el 1657 amb Jaume Joan Pasqual Bai Milleni, que també és d’origen morisc, tenen un fill el 1658 i sí que apareix que són fills de cristians nous.
Maria Angela Francesca, una altra de les filles d’Anna Bengeme i Francesc Maimo, batejada el 1637 es casa amb un resident de Teulada el 1659, quan és batejada sí que es diu que sos pares son cristians nous, però quan es casa ja no se’n diu res. Dels altres fills no s’hi troba cap més petjada a l’arxiu.

    Maria Bexir i Joan Ferrer són els pares de Francesc Ferrer Bexir, llaurador originari de la vall d’Alcalà i que viu a Pego, que es casa amb Maria Potaires Poc que també viu a Pego, però no s’esmenta cap amo. Maria Potaires Poc i Francesc Ferrer Bexir tindran un munt de fills, dotze exactament, i encara que cinc d’ells moren albats, és a dir a una edat inferior als 7 anys, continuarà el llinatge principalment amb Pere Josep Benet Ferrer Potaires que es casa amb Francesca Verdura i tenen tres fills. Una altra filla, Felipa Benet Ferrer Potaires es casa amb Josep Ifac, viudo de Maria Olivares, que habita al Verger on aniran a viure. Trobem el cognom Ferrer morisc en un matrimoni de 1657 d’una donzella olivera, Cecília Ferrer Siti, que es casa amb Alonso Marco Marco, natural de la ciutat de Villena, que tindràn un fill el 1659.

    Baltasar Bonaventura, criat de Cristòfol Miralles, i Vicenta Diego, criada de Jaume Diego de Gandia, són els pares d’una família que inscriuen quatre fills i un soterrament d’albat (de 1633 a 1646) i que sempre són esmentats com a cristians nous o fills d’expulsos.

    Miquel Burgi sembla que siga l’esmentat xiquet de set anys que va agafar Elisabet Joan Palmir, la viuda de Francesc Torres, xiquet batejat el 1610 i  que després es casarà amb la també descendent de cristians nous Margarida Malep o Gaspar i dels quals hi ha batejats sis fills i el seu cognom una volta ésTorres i les altres cinc són Burgi, és a dir una volta apareix amb els cognoms del seu amo cristià i les altres en la forma mudèjar que portaria abans de l’expulsió, mentre que el cognom de la dona varia entre Malep (Malop) i Gaspar.

    Joana Coraieta (abans de 1628) va ser una de les dones de Vicent Verdura, tots dos cristians nous, perquè ell, ja viudo, es va tornar a casar, com s’ha dit anteriorment, amb Maria, viuda de Pere Milleni, l’any 1628.

    Damià Cosme és un morisc natural de Relleu que apareix casat amb Àngela Pardala natural d’Alcalà també cristiana nova i que tenen des del 1627 al 1644 cinc fills, sempre se’ls denominarà nous convertits.

    Lluís Bonaventura Emmes originari d’Orba batejat el 1610 i que estava en casa de Miquel Escriva es casa el 1631 amb Jeronima Geme d’Alcalà que vivia en casa de la viuda de Jeroni Ciscar també batejada el 1610. Tindran un fill i una filla.

    Marianna Paxix habitadora de Pego es casa amb Joan Gaspar, llaurador i també habitador de Pego, los dos christians nous fills y desendens de moros expulsos del present regne de Vala, l’any 1625. Però després Marianna Paxix bateja 5 fills i l’home porta el mateix nom però el llinatge és Mallop. Joan Mallop i Marianna Paxix formen una unitat familiar de 1627-1639; una volta el cognom del marit apareix com a Mallech i el de la dona s’escriu Belchied.

    Àngela Guan o Llorens és el nom d’una dona casada amb Damià Llorens, tots dos d’origen morisc que inscriuen cinc fills a l’arxiu: dos batejos, dos casaments i un soterrament d’un albat.

    Josep Guillem és un cristià nou natural de Xaló que es casa el 1627 amb Jerònima cristiana nova natural de Tàrbena, sabem que el 1664 mor Josep Guillem i que no hi ha cap fill registrat a l’arxiu.

    Agustí Malupet natural d’Alcalà, va viure a Pego en casa de Josep Puig, i el 1627 quan vivía a Alcoi es casarà amb Vicenta Roig.

    Alonso Marco Marco fill de cristinas nous de la ciutat de Villena es casa el 1657 amb Cecília Ferrer Siti donzella natural de la vila d’Oliva, i cinquanta anys després de l’expulsió, encara es recorda el seu origen morisc.

Darrers aclariments

La història malauradament gairebé sempre és escrita pels vencedors, cosa que trastoca l’objectivitat, la majoria de llibres publicats en aquells temps sobre els moriscs, són justificacions de la mesura presa per les autoritats cristianes de llavors, així recentment complida l’ordre de l’expulsió un “religioso y general Historiador de la Orden de nuestra Señora del Carmen Observante en la Provincia de Aragon” escriu el 1613 un llibre, el títol del qual, Memorable expulsion y iustissimo destierro de los moriscos de España, ja presenta el seu principal objectiu, i en un dels capítols del llibre tracta de la guerra d’Alaguar on s’havien refugiat els moriscos de la nostra comarca que no volien eixir de les seues contrades i diu al foli 119 r que de mil en mil por tropas llegaron a la embarcacion (con escolta) tan desbalijados, que unos medio desnudos y los otros del todo, se arrojauan al mar con el agua hasta la garganta: y entiendese que la mayor parte murio en el passage, y antes de la embarcacion. Fue tanta su calamidad y miseria, que caminando para embarcarse, de pura hambre entregaron muchos sus hijos a los Christianos, y los vendian a los soldados estrangeros por un puño de higos y una quaderna de pan.
Si el seu objectiu principal va ser justificar l’expulsió dels moriscos i concretament en aquest passatge carregar la tinta sobre els expulsats dient que eren mísers, i que van arribar a lliurar i vendre els seus fills, al mateix temps manifesta tàcitament i clara com de cruels eren els cristians que els van agafar i van comerciar-hi.
Fins i tot Roc Chabás, historiador i capellà denier, també va passar de puntetes sobre el tema de l’expulsió, segons Santiago Laparra: Efectivament, en aquesta mateixa història de Dénia dedica a penes dues pàgines, de les més de 500 que té l'obra, a l'expulsió dels moriscos i a les seues conseqüències (que considera negatives, encara sense aportar-hi noves dades), i inclou en aquest espai tan reduït la mal anomenada -al nostre parer- "guerra de Laguar"..
I lògicament tot allò que han fet els vencedors sempre és correcte, des del seu punt de vista, però a sovint és convenient que es faça un examen de consciència d’allò que “van” decidir en el passat i els servisca de model per no tornar a caure en els capítols desgraciats. L’expulsió dels moriscos valencians d’aleshores significà una gran injustícia vers aquelles persones que eren tan valencianes o més (si és que el concepte ‘valencià’ es pot mesurar) que els cristians vells.
I per concloure cal apuntar com els dos centenars de gent d’origen musulmà que van quedar (ja ho hem dit: aproximadament un 17% de la població total), amb algunes vexacions verbals (que podem deduir de l’epígraf de Joan Sala i Banyuls) i altres humiliacions que serien més que verbals (com per exemple podria ser el cas de Pere Milleni, que va morir de forma desastrada), van anar integrant-se a poc a poc en la vida quotidiana malgrat que al principi formaven un grup social tancat (ells mateixos es casaven entre ells i formaven famílies d’antics cristians nous) que va anar obrint-se als anys següents. Així alguns dels nostres cognoms i moltes tradicions culturals són herència d’aquell món i per tant encara és just recordar-los com un tret important de la nostra memòria col·lectiva.


Bibliografia citada

Arxiu Parroquial de l’Arxiprestal de Pego (1533-1659)
Arxiu Municipal de Pego (1488-1650)
EPALZA Míkel de, “Estructuras de acogida de los moriscos emigrantes de España en el Mágreb (siglos XIII al XVIII)”, en Alternativas: cuadernos de trabajo social, n. 4, 1996, pp. 35-58.
EPALZA, Míkel de, Los moriscos antes y después de la expulsión, Alicante: Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, 2001.
GUADALAJARA y JAVIER, Marcos de, “Memorable expulsion y iustissimo destierro de los moriscos de España”, - Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes.mht, Pamplona, 1613.
LAPARRA, Santiago, “Roc Chabàs i els moriscos: una ambigüitat calculada o un silenci còmplice?” Aguaits - 11 (1995).
SASTRE FERRANDO, D. Bernardino, presbítero, GINER PASCUAL, D. Manuel, GARCÍA BAÑULS, D. José y ALCINA SALA, D. José Mª, Historia de la villa de Pego, Escrita en colaboración por, Pego, 1924, Imp. de Francisco Cuquerella, Calle San Antonio, 15.
“Repertori de les Certificacions del numero de les cases dels pobles del Regne de Valencia" Generalidad, Arxiu del Regne de València, Veïns 1646, Generalidad, 4827.
VICENS I PASCUAL, Josep, “Esclaus, criats i amos a Pego (1533-1636), V”, Llibre de festes Pego, 1985.
contador de visitas