Cognoms que falten al Diccionari de cognoms Pego (1533-1800)

 

Al Diccionari de cognoms Pego (1533-1800) es van saltar uns quants cognoms segurament perquè es van traspaperar inconscientment, a continuació es posen i es queda tancat definitivament aquell treball editat el 2020.

 

A

 

Agrasot.

La primera va ser Eugènia Agrasot (1733) natural de Xàbia, casada amb Josep Oliver,  va registrar dues filles que van continuar amb descendents pel segle XIX. I l’altra representant del cognom va ser Sebastià Agrasot (entre 1788 i 1796) també de Xàbia ja a les darreries del segle casat amb Manuela Bisquert i que va registrar les bodes de dues filles i dos fills també amb descendents pel segle XIX.

 

Agrera

El va portar Josepa Agrera Ferrer (filla de Bertomeu i Josepa) natural de Gandia, casada amb Joan Mas natural de Castelló de Xàtiva[1], consta al registre entre 1726 (padrina d’un bateig) i 1766 (quan va ser soterrada) i que va registrar dues filles i quatre fills, amb descendents pel segle XIX.

 

Aguilar

Cognom procedent de Murla que s’inicia amb dos germans Josep Aguilar Riera i Llucià Aguilar Riera (fills d’Antoni i de Marcel·la) que es van casar a Pego respectivament el 1747 i el 1753, amb continuïtat pel segle XIX. Teresa Aguilar natural de Mira-rosa casada amb Josep Cendra del Verger va registrar una filla amb descendents fins el 1821. També hi ha una persona que va fer de padrina procedents de Beniarbeig.

 

Aguilo

No consta l’origen de les portadores del cognom que van ser Francesca Aguilo (1711) casada amb Pere Lert (natural de França) que va registrar fills però sense més continuïtat enllà del 1737. I Tomasa Bennaser Aguilo (filla de Roc i de Francesca) que es va casar el 1719 amb Pasqual Cots Ferrer amb continuïtat pel segle XIX.

 

Agulles

Procedent de Pedreguer, va ser Josepa Agulles Perez filla de Silvestre i de Caterina Anna Perez) i que casada amb Vicent Mari Cots (fill de Vicent i de Francesca) de Pego va registrar vuit fills i tres filles amb descendents fins el final de segle. I encara trobem Caterina Anna Agulles padrina del bateig d’un dels fills de l’anterior Josepa també de Pedreguer,

 

Agullo

Va ser introduït a Pego per Maria Agullo natural d’Almudaina que casada amb Miquel Llorens va registrar dos fills (Pere i Josep) casats a Pego respectivament el 1753 i el 1789, el primer Pere amb descendents fins ben entrat el segle XIX.

 

Agusti

Cognom que van portarVicenta Agustí casada amb Jeroni Cardona d’Ondara que va registrar una filla de nom Josepa que va batejar una primera criatura el 1728 i va ser sepultada el 1795 amb descendents només pel segle XVIII i per tant sense continuïtat al segle XIX.I també consta Martí Agusti que va ser un pare francescà resident al convent pegolí on va ser soterrat el 1761.

 

Alexandre (després d’ Alentado)

El primer va ser un xic natural de Russafa de nom Vicent Pujades Alexandre que es va casar el 1724 a Pego amb Maria Tarrago Marti però sense continuïtat a la parrquia pegolina.

La segona persona que el portà originària d’Oliva va ser Joan Antoni Alexandre que va ser padrí d’un bateig el 1731.

 

B

 

Berto

Es tracta del bateig d’una filla de Pere Joan Berto Serralta i de Josepa Tomas Escoto veïns de la ciutat de Gandia realitzat a la parròquia de Pego l’any 1754, els avis paterns de la qual eren veïns de Gandia i els materns de l’Almoina.

 

Borni

Només el porta Josep Borni que va ser padri de bateig l’any 1747 i l’any 1755 però sense cap més relació.

 

 

C

 

Caix

Ursula Caix consta en una partida de benediccions nupcials de l’any 1598 casada amb Cosme Torres veí de Benumeia, sense cap més referència.

 

D

 

Dalpi

El va portar el doctor Estanislau Dalpi que el 1787 mentre era rector de Benissivà i va lliurar a la parròquia de Pego un certificat per a una boda.

 

Don

 

Antoni Don Alxeria (fill de Pere i Antonia) natural de França casat el 1665 amb Josepa Burgi Gaspar (amb antecedents moriscos) va registrar 3 filles i 2 fills, una de les filles amb descendents fins primeries del segle XIX.

 

L

 

Laorga

Segons una escriptura de testament davant el notari Joan Sastre de Pego (1726) Joseph Laorga era casat amb Teresa Llach, però en els quinque libri no consta en cap partida.

 

Llinás

 Cognom que porta doña Maria Anna Llinás que va ser padrina d’un bateig de 1766.

 

M

 

Maestre

Va ser el cognom del mestre d’escola de xiquets Josep Maestre que només consta com a testimoni en protocols del notari Joan Sastre entre 1721 i 1739.

 

Maneta

El va portar Pere Maneta que només consta com a padrí d’un bateig de 1724.

 

Mondina

El va portar Ursula Mondina, muller del ciutadà Ignasi Marco i mare de Teresa Marco Mondina, les quals només consten al testament que el ciutadà va fer davant el notari Joan Sastre el 1724, on nomena marmessor la muller i hereua la filla.

 

O

 

Ordines

El va portar Antoni Ordines llaurador natural de Teulada consta en una escriptura del notari Joan Sastre eu una demanda d’un deute l’any 1709.

 

P

 

Palanques

El portà Josepa Palanques, muller de Francesc Pont Sodeño (fill de Bertomeu i de Josepa Maria) que va ser soterrat el 1794.

 

R

Roman

Jaume Roman va fer de testimoni d’una boda de 1780.

 

 

Josep Vicens Pascual, Setembre 2023.

*******************************************************************



[1] Castelló és un municipi del País Valencià situat a la comarca de la Ribera Alta. En el passat més recent ha estat conegut com a Vilanova de Castelló o Castelló de la Ribera i més antigament com Castelló de Xàtivala Vila Nova de Castelló o també molt breument al segle xviii com Castelló de Carcaixent. El 8 de setembre del 2020 el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana publica l'aprovació de la denominació oficial exclusiva en valencià «Castelló» (Castelló (la Ribera Alta) - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure (wikipedia.org)

contador de visitas
Contador de visitas
jack russell