Un poeta cristià

 

 

 

 

Article de Mons. Joan Carrera Planas, Bisbe auxiliar de Barcelona

Publicat a  "CATALUNYA CRISTIANA" el 2 de desembre de 2004

 

 

 

   No voldria deixar passar aquest any de gràcia −ja en som a les acaballes− ­sense contribuir modestament a la celebra­ció del centenari del naixement del poeta Sebastià Sànchez Juan. Els seus fills han promogut una edició, en dos volums, de la seva obra que, a més d'oferir-ne una visió exhaustiva, ens permet d'introduir­-nos una mica en la seva vida personal, tan representativa d'una època i, alhora, tan peculiar. La imatge que cada un dels seus fills ens en dóna en un preciós apèndix ens fan més transparents els seus versos.

Recorrent aquests dos volums −amb menys deteniment, val a dir-ho, del neces­sari− m'han cridat 1'atenció un seguit de petits contrastos que atorguen relleus, clarobscurs, al poeta i a la seva poesia.

Sànchez Juan, fidel a Pompeu Fabra, és un enamorat de la llengua catalana: la coneix bé, n'explica les regles als seus fills i corregeix els seus errors, és un excel·lent corrector d' estil, l' escriu amb absoluta pro­pietat i amb sobrietat. «Llengua eminent­ment poètica», escriu, «el català és ric de qualitats substantivades». Ara bé, aquest fabrià rigorós era fill d'un ferroviari de Caravaca de la Cruz, de Múrcia, escriu també en bon castellà i coneix bé el francès i 1'italià. Viu a Sants.

Pel que fa a la seva obra poètica, hi trobem poemes d'una gran delicade­sa i, alhora, de format clàssic. Tot seguit recordem, en llegir-los, que admirava Carles Cardó i seguia el seu mestratge; que era molt amic de Bertran i Oriola: jo mateix he estat testimoni de com aquest valorava Sànchez; i de Pere Ribot, i de Melen­dres... Peró, al mateix temps, s'atribueix allò que ell anomena «caotisme líric»... «A vegades», diu, «aquest caos −que podria dir que és fill de 1'avenc del meu cor− ­revesteix les imatges fal·lacioses d'una imatgeria brillant, d'una música dissolvent i suggestiva». Un dels seus fills diu també que es definia com «anarco-conservador». Va ser sensible al futurisme de Marinetti i ha estat comparat a Salvat-Papasseit... Tot plegat suggereix que, tal vegada, Sànchez Juan depassava interiorment els límits del seu entorn social... I que la duresa de la vida diària d' aquells anys no li va permetre de desenvolupar totes les seves possibili­tats. En aquest sentit, m'atreuen especial­ment els seus poemes breus de la primera època, com «Finestres», dins de Flúid, o «Espurnes», dins de Constel-lacions, entre d'altres.

En alló que Sànchez Juan no té escletxes és en la seva fe profunda. Llegint els seus poemes, veiem que és un poeta cristià. Observant la seva vida, hi descobrim un cristià que és poeta. Un bon exemple, doncs, d'home de fe compromès, des de la seva vocació, amb 1' aventura del seu temps i del seu país.