ArtXiu peRsonA L d'emi talens Dietaris Novel.les Relats Poemaris Aforismes Fotografia |
Lectures Relectures d'Estiu Los Miserables de Víctor Hugo
....Toda metrópoli tiene su estado mayor; todo obispo un poco influyente tiene cerca de sí una patrulla de querubines seminaristas que hacen la ronda y conservan el orden en el palacio episcopal, y que montan la guardia alrededor de la sonrisa de monseñor. Agradar a un obispo es poner el pie en el estribo para un subdiaconado. Es menester andar el camino; el apostolado no desdeña las canonjía... (Pág. 60) .... Vivimos en una sociedad sombría. Tener éxito, ésta es la enseñanza que gota a gota, cae de la corrupción a plomo sobre nosotros. Dicho sea de paso, el éxito es una cosa bastante fea. Su falso parecido con el mérito engaña a los hombres. Para la multitud el triunfo tiene casi el mismo rostro que la supremacía. El éxito, este sosia del talento, tiene una víctima a quien engaña: La Historia. Juvenal y Tácito son los únicos que de él murmuran. En nuestros días, ha entrado de sirviente en casa del éxito una filosofía casi oficial, que lleva la librea de su amo y hace oficios de lacayo en la antecámara. Tened éxito tal es la teoría. Prosperidad supone capacidad. Ganad a la lotería y sois un hombre hábil. Quien triunfa es venerado. Naced de pie todo consiste en esto. Tened suerte y tendréis el resto; sed felices y os creerán grandes. Aparte de cinco o seis excepciones inmensas, que son la luz de un siglo, la admiración contemporánea no es sino miopía. Se toma lo dorado por oro. No importa ser advenedizo si se llega el primero. El vulgo es un viejo Narciso que se adora a sí mismo, y que aplaude todo lo vulgar........ (Pág. 61/62) ..... "Los hombres están constituidos de tal modo que en un salón pueden entrar cubiertos de lodo por todas partes, excepto en las botas. Para entrar allí, no os piden más que una cosa irreprochable: ¿la conciencia?, no, las botas. Todas las pasiones, excepto las del corazón, se disipan con la meditación. La fiebre política de Marius se había desvanecido. La revolución de 1830, satisfaciéndole y calmándole, había ayudado a este fin. Seguía teniendo las mismas opiniones, pero se habían dulcificado. Propiamente hablando, no tenía ya opiniones, tenía simpatías. ¿De que parte estaba? De parte de la humanidad..... .... Creía, y tal vez con razón, haber llegado a la verdad de la vida y de la filosofía humana, y había terminado por no mirar casi más que al cielo, única cosa que la verdad puede ver desde el fondo de su pozo.... (Pág. 632) © Víctor Hugo, 1862. "Los Miserables". Unidad editorial SA, BIBLIOTEX SL, 1999. Tradcc. Aurora Alemany.
Retalls de Premsa Diàleg. DIARI AVUI. 29.07.03 Rellegir .............Un dels efectes més negatius del sistema de vida al món contemporani a partir de la postmodernitat ha estat, sense cap mena de dubte, la creació del fenomen que l'urbanista i arquitecte Paul Virilio encertadament ha batejat amb el concepte de l'"acceleració cultural". Segons el teòric francès el valor essencial entorn del qual gira i s'organitza la nostra existència, tant la individual com la col·lectiva, és l'acceleració, la rapidesa, la vitesse, com l'anomena en la seva llengua de creació assagística. I Virilio afirma que l'acceleració està destruint o "fent desaparèixer", per dir-ho amb el seu vocabulari, els eixos vertebradors de la nostra manera de ser en el món: l'espai geogràfic, el temps cronològic, la matèria i l'estètica. Els resultats de l'acceleració es noten pertot: matrimonis que peten en cinc anys perquè en tan poc temps han experimentat el que matrimonis d'abans experimentaven en cinquanta anys; guerres com la Guerra del Golf, que són autèntics llampecs militars; o la supressió de magatzems editorials als Estats Units perquè els llibres recents van de les taules de novetats a les llibreries directament a les empreses de reciclatge de paper.............. ................Rellegir és una qüestió d'edat, si fem cas del poeta nord-americà Robert Frost, que afirmava que de joves llegim desaforadament i desordenadament, però quan arribem a la maduresa tendim a llegir menys i rellegir més perquè hem trobat aquelles obres que formen la nostra biblioteca personal i ideal. De fet, la relectura té dues cares, una de més tòpica i superficial i una de més profunda i substanciosa, segons els motius que la susciten. Pel costat més tòpic tenim la relectura per lligams sentimentals, com passa quan tornem a obres de la literatura infantil i juvenil, o tenim la necessitat de consultes puntuals per refrescar la memòria, o senzillament volem tornar a fruir de la lectura d'un text sense més complicacions que això. ............ ..........I cada modificació canvia el conjunt i exigeix una nova relectura per part nostra........... En definitiva, l'art de la lectura o l'encara més subtil i profitós art de la relectura s'han convertit en actes pràcticament resistencials o obertament revolucionaris davant la despietada acceleració cultural que s'ho empassa tot i no deixa espai per a la qualitat i la diferència.
Cullera crea un observatorio permanente contra la especulación urbanística Maite Nácher, Cullera (Levante-EMV Dilluns, 23 D'agost de 2004 )
La consellera es queda curta .......La senyora Tura ha dit entre altres coses que part del turisme és de borratxera, i que alguns establiments vulneren la llei, i al senyor Martínez Fraile, secretari general de Turisme al govern central, li ha faltat temps per replicar-li que el que ha dit és excessiu, que si algú no compleix la normativa cal sancionar-lo i que amb aquestes paraules pot matar la gallina dels ous d'or.
......Aquí tornem al de sempre. Estic parlant de tots els hotelers, de tots els amos de bars i discoteques? De tots no, no faltaria més. El qui no hagi tallat ni un arbre, el qui no hagi enderrocat cap edifici de més de vuitanta anys, el qui no hagi alterat de forma substancial una línia del cel, el qui no hagi fet res de tot això, ni que pel xivarri o la pudor sigui objecte de queixes raonables dels seus veïns, que no es consideri afectat pel que acabo de dir. N'hi ha gaires, d'aquests? Busquem-los, com el filòsof, amb una llàntia en la foscor, i que siguin la guia que il·lumini la pretesa reorientació del sector en la qual, dissortadament, aquest cronista no té gaires raons per confiar.
El Pirineo se defiende ........Es la muestra más evidente de que esos vecinos, que hasta ahora callaban, se han cansado ya de que las normas les vengan impuestas de fuera y quieren tener voz y voto en todas las actuaciones que se hagan en su entorno. JAVIER RICOU - 25/08/2004
|
|