Resum del reglament de bàsquet
Amb les regles que s'assenyalen en el resum següent, tindràs suficient per a poder entendre el desevolupament del joc del bàsquet i seràs capaç de poder participar en un partit. A mesura que jugues més i millor, aniràs dominant les particularitats del reglament i coneixent totes les circumstàncies que poden donanr-se en les situacions reals de joc. Una bona forma de commpletar aquest reglament és veure, de tant en tant, algun partit de bàsquet i apuntar totes les situacions que no hages entés, per tal de comentar-les amb els teus companys o amb el professor.
Les regles d’aquest esport canvien sovint per tal d’intentar donar més velocitat a les accions de joc, augmentar el marcador i fer que tot resulte molt més espectacular.
eEls equips estan formats per dotze jugadors dels quals només cinc poden jugar al mateix temps en la canxa.
eEl temps de joc en la FIBA és de 40 minuts reals, dividits en quatre quarts de 10 minuts cadascú.
eEl temps màxim de possessió és de 24 segons, però si un jugador llança a cistella tocant la pilota l’anella i aquesta no entra, el temps de possessió començarà novament si el mateix equip recupera el baló.
eEl temps de que disposa un equip per tal de sobrepassar el mig camp és de 8 segons.
eRetindre el baló sense jugar-lo més de 5 segons, és falta.
eTrigar més de 5 segons en fer un traure de fons, és falta.
eRomandre més de 3 segons dins de la zona, quan un jugador està atacant, és falta.
eLa valoració dels punts és:
eEl baló no es pot interceptar en la fase descendent d’un tir. Si passara això, es consideraria cistella vàlida. Al moment que la pilota toca l’anella, qualsevol jugador pot intentar recuperar-la.
eUna cistella es dóna per vàlida després que l’àrbitre haja xiulat.
eSi un jugador que llança a cistella rep una falta:
Les faltes personals són totes aquelles accions que van en contra del reglamment, que un jugador realitza sobre un altre, com ara, qualsevol tipus de contacte sobre el cos del contrari del qual pot traure un profit (espentes, colps, agarrades, etc...). Sí que es pot furtar el baló sense tocar el jugador, en una passada, quan bota el baló, etc... Si un jugador acumula 5 faltes personals haurà d’abandonar la canxa i serà eliminat del partit.
eA partir de la 5 ena falta personal d’un equip (suma de les faltes dels jugadors d’eixe equip) l’equip contrari llançarà tirs lliures per cada falta personal. Fins que no s'arriben a les 5 faltes d'equip, es traurà la falta des de fora de banda.
eSi un jugador rep el baló i alça els dos peus del terra sense botar farà falta de passes.
Recorda que en bàsquet no es pot caminar sense botar el baló. Només per a fer entrades a cistella es poden fer dos passes sense botar, però en la resta de situacions, només es pot fer un pas sense botar. Si fas un pas i alces l'altre peu de terra sense haver botat el baló, et xiularan passes.
eSi un jugador rep el baló, bota, l’agarra i el torna a botar farà falta de dobles.
eAl final d’un dels quarts, si un jugador llança abans que el rellotge arribe a zero i aconsegueix cistella, serà bona, encara que durant el vol del baló, sone el senyal acústic corresponent.
eFalta antiesportiva es xiularà quan un jugador fa una falta a un contrari sense ànim d’actuar sobre el baló. Es donaran tirs lliures i possessió de baló a l’altre equip, que traurà de banda, en la línia del centre del camp. Si el jugador que ha patit una falta antiesportiva està en acció de tir, es concedirà un tir lliure addicional si s’aconsegueix la cistella. Aquesta falta sumarà com una falta personal en el compte personal del jugador que l'haja comés.
eSi es xiula falta tècnica a la banqueta (entrenadors, jugadors de banqueta....) es concediran dos tirs lliures i possessió per a l’equip contrari. La falta tècnica té que veure normalment amb comportaments inadequats, com ara, protestar les decissions dels àrbitres, insultar, fer gestos de mal gust, etc...
eSi es xiula falta tècnica a un jugadors de pista es concedirà un tir lliure i possessió per a l’equip contrari. Aquesta falta sumarà com una falta personal en el compte personal del jugador que l'haja comés.
L’entrenador podrà demanar un temps morts en els tres primers quarts del partit i dos en l'últim quart. Els temps morts tenen una durada d’un minut cadascun, durant el qual, l'entrenador pot parlar amb els seus jugadors i realitzar les substitucions que crega oportunes. Els temps morts i les substitucions no es poden produir després d’aconseguir-se una cistella, però sí que es podran produir després de solucionar qualsevol infracció (després de tirs lliures.....)
Les mesures de la pista o canxa de bàsquet poden variar lleugerament. La canxa és un rectangle que pot oscil·lar entre 29 m x 15 m, fins a 22 m x 13 m.
El tauler té unes dimensions aproximades de 2 m x 1 m i la cistella es troba a 3’05 m de terra. El diàmetre de la cistella és de 46 cm.
La pilota oficial és de cuir i pesa entre 567 i 624 grams. Té una circumferència de 76 cm
Un equip està dirigit per un entrenador i consta d'especialistes que s’anomenen de diferent forma segons la posició i el paper que desenvolupen en la canxa:
Per a començar un partit, els jugadors es col·loquen al voltant del cercle central i un jugador de cada equip en l’interior, fan un bot per a lluitar per el baló que l’àrbitre llança entre els dos a l’aire. Aquest primer baló de joc no es pot agarrar directament, s’ha de palmejar per a que algun dels companys el puga agarrar i iniciar una acció d’atac.