(anar arrere)

 

  ¿Que vol dir orientar-se?

Orientar-se vol dir  situar-se en un lloc en relació a una referència determinada. En la natura, la referència més utilitzada tradicionalment és el Nord i en relació amb aquest, els altres punts cardinals.

¿T'agrada 1'excursionisme, passejar per la muntanya, navegar ...? Quan aquestes activitats es fan per llocs que coneguem bé no ens plantegem el problema de com arribar-hi, simplement hi anem i prou. Però ¿com faries per anar d'un lloc a un altre en un medi desconegut i de distàncies considerables?. ¿Com han superat els nostres avantpassats les dificultats de creuar els oceans, els deserts, les terres gelades del nord...? Segur que coneixes un bon grapat de solucions a aquestes preguntes i segurament moltes tenen molt a veure amb l’orientació.

Observant la natura podem obtindre informació per tal d’orientar-nos. Segur que coneixes i has utilitzat alguna vegada algun dels mètodes que expliquem a continuació:

El sol ix (més o menys) per l'Est i s'amaga per L'oest. Així pel matí, quan ix el sol, la nostra ombra estarà projectada cap a l'oest. Quan el sol es pon, la nostra ombra es projecta capa l'Est.

Per la nit, tot i que no tenim el sol podem observar les estrelles per tal d'orientar-nos. El Nord es localitza mitjançant l’estrella Polar, que com saps forma part de la constel·lació de 1'Ossa Menor. Però l'estrella polar no és massa brillant, així que podem trobar-la gràcies a una altra constel·lació més visible que és l’ossa Major (per la seua forma també es coneixen aquestes constel·lacions com els Carros Major i Menor).

Si tracem una línia imaginària que unisca les dues estrelles del darrere del "carro" a una distància aproximada de cinc vegades la separació entre aquestes dues estrelles, ens trobarem amb l'estrella Polar.

 

 

A més de l’observació d’algunes indicacions en el medi natural, també podem orientar-nos respecte dels punts cardinals amb l’ajuda d’un rellotge de manetes.

En l’esquema que veus ací, són les 3 menys 10.

-         Fica la maneta horària  assenyalant cap el sol.

-         Imagina l’angle que forma la maneta horària amb les 12.

-         Traçant la bisectriu de l’angle anterior, trobarem la direcció Nord-Sud

 

L’Orientació esportiva

L’orientació ha passat de ser una necessitat a ser una activitat d’oci o de diversió. Actualment hi ha mètodes molt sofisticats per conéixer la nostra posició exacta en un punt qualsevol del planeta, tot i fent servir les noves tecnologies (satèl·lits artificials, radars, sonars, GPS, etc...). La xarxa de comunicacions (carreteres, ferrocarrils,...) fa innecessari conéixer les tècniques d’orientació per tal d’anar d’un lloc a un altre i la nostra vida urbana ens allunya cada vegada més de la natura i dels seus “senyals orientadors”.

Així doncs, l’orientació pot esdevenir moltes coses segons siguen els nostres objectius:

ELEMENTS IMPORTANTS QUE ENS AJUDARAN A ORIENTAR-NOS

    EL MAPA

Un mapa és la representació gràfica reduïda d'una part de la superfície de la terra. Però tenim molts tipus diferents de mapes; aquestes diferències radiquen en la funcionalitat que té cada mapa. Així, tenim mapes de carreteres, mapes topogràfics, mapes marítims (que es diuen cartes nàutiques), mapes aeronàutics, i per suposat, mapes d'orientació.

    L'ESCALA

Hem comentat que un mapa és una representació "reduïda" del terreny. Així doncs, l'escala és la relació que hi ha entre les mides reals del terreny i les mides que trobem al mapa. L'escala està expressada de la següent forma:

1: 100.000   1: 25.000        1: 50.000     1: 15.000

Els mapes d’orientació es fan normalment a una escala 1: 15.000. Això vol dir que 1 cm del mapa representa 15.000 cm a la realitat (és a dir,  150 m).

    LES CORBES DE NIVELL

Quan mirem un mapa estem observant una superfície en dues dimensions, la qual representa una realitat que està en tres dimensions. Els mapes solucionen aquesta diferència amb diferents mètodes, el més significatiu dels quals són les corbes de nivell. Aquestes corbes o línies que podem veure en els mapes indiquen diferències en l’alçada del terreny i és d’aquesta forma que es traslladen les diferents elevacions del terreny al mapa.

Fixa't al següent gràfic i entendràs perfectament a què ens referim.

 

 

 

Imagina que poguérem tallar la muntanya amb una sèrie de plànols a  diferent alçada. Com indica l’esquema que veus ací, el dibuix que quedaria en cada plànol, el podríem transportar al mapa mitjançant les corbes de nivell i obtindríem la representació de la muntanya i la seua alçada. En els mapes també s’indica l’equidistància entre corbes de nivell, és a dir, la diferència d’alçada entre una corba i la següent.

 

  És interessant familiaritzar-se amb els noms que trobaràs en els mapes, referits a les denominacions del terreny. A continuació et donem una xicoteta llista:

En una muntanya podem diferenciar la Cimera o punt més elevat i la falda o vessant.

Observa el següent esquema i intenta assenyalar on estaria el coll, la cimera i el tàlveg

Ací representem com es podria veure un barranc, gorja o congost mitjançant corbes de nivell.

    LA BRÚIXOLA

Hi ha mols tipus de brúixoles al mercat, però totes tenen la mateixa funció, assenyalar la direcció Nord-sud, mitjançant una agulla imantada que flota lliurement al mig del limbe. Les brúixoles que s’utilitzen normalment en orientació esportiva són les anomenades brúixoles de limbe mòbil o de base transparent.

        Descripció de la brúixola

 

Regla

 

Fletxa de direcció

Línies Nord – Sud de la base

 

 

Lupa

 

 

 

 

  Fletxa Nord – Sud del limbe

Agulla imantada

Limbe

 

Línies Nord – Sud del limbe

 

Base transparent

La carrera d'orientació

La carrera d'orientació no consisteix simplement en orientar-se, en trobar el Nord amb la brúixola. Consisteix en trobar uns controls situats al llarg d'un recorregut.

En les carreres d’iniciació, els controls estan situats de forma que es podem trobar pràcticament sense la necessitat d’utilitzar la brúixola, al costat d’una edificació, on es bifurca un camí, etc...

 

Control situat en la intersecció de camins.

 

 

 

Control situat en una edificació al costat d’un camí.

Quan avancem de nivell, augmenta la dificultat de la situació dels controls i necessitarem llegir molt bé el mapa i utilitzar correctament la brúixola.

Tot i que durant el present curs farem pràctiques amb la brúixola el que més treballaràs serà la lectura i interpretació dels plànols.  

(anar arrere)