LA MÚSICA
Les músiques castelleres evoquen sensacions antigues i en fan sentir de noves lligades a cada experiència castellera. Se'n diuen tocs i els més coneguts són els següents:
Toc de matinades
El toc de matinades o matines, és un toc de gralles i timbals, amb el que s´acostuma a llevar al veïns d'un poble en festa major, també en moltes ocasions es reuneixen varies colles de grallers i després de fer una tocada conjunta es distribueixen per els diferents barris de la vila o ciutat, després i ja al final del recorregut, sol haver-hi un esmorzar popular. Donant així per començada una nova jornada de festa major.
Toc de castells
És el toc de gralla per excel·lència, el més conegut i d'execució obligada durant la construcció de qualsevol estructura castellera (castell, torre o pilar).
Com totes les melodies populars, és d'autor anònim i la seva antiguitat va a cavall dels segles XVIII i XIX, coincidint amb la consolidació dels castells. En tot cas, l'anotació més antiga que es conserva data de l'any 1834.
El toc de castells es pot estructurar en 5 parts: inici, pujada, aleta, baixada i sortida.
L'inici serveix per avisar al públic de què el castell es converteix en un intent. La pujada consta de dos elements que es van repetint fins que l'enxaneta s'encavalca i les gralles toquenl'aleta, nota llarga i aguda, brillant i festiva, que dóna a entendre que el castell ha estat coronat. Després de dues notes pausades i llargues, que ajuden a asserenar el castell, ve una curta melodia enjogassada i alegre, que correspon a la baixada i que, com en el cas de la pujada, es repeteix fins el moment de la sortida, les notes finals de la qual coincideixen amb la desfeta de la pinya. La sortida serà llarga en el cas que el castell sigui de dificultat superior a la torre de 7, o curta si el castell és més simple.
La forma exacta d'interpretar aquest toc varia lleugerament segons la tradició local i sovint és motiu de polèmica entre els puristes dels castells.
Toc d'entrada a la plaça
Normalment s'entra a plaça amb un pilar caminat des del lloc per on entra la colla fins el lloc exacte de l'actuació. Aquest pilar s'acompanya amb dues peces combinades: el "toc de castells" i el "toc d'entrada a plaça". El toc de castells sona mentre es basteix i es carrega el castells, en aquest moment comença el "toc d'entrada a plaça" que sona mentre el pilar va caminant i finalment torna a sonar el toc de castells quan l'enxaneta comença a baixar.
Toc de vermut
Indica el final de l'actuació i que és l'hora d'anar a dinar. Sovint després d'aquesta peça, si la colla està animada per haver fet una bona actuació, es toquen més cançons per celebrar-ho.
Toc de processó
|