Principat d'Andorra


Santa Eulàlia d'Encamp
(Encamp)

42º 32,087'N ; 1º 34,694'E




No ens ha arribat cap document d'abans del segle XIV que parlin d'aquest temple. Les primeres notícies que tenim del lloc d'Encamp corresponen a l'acta de consagració de Santa Maria de la Seu d'Urgell.

Vsita general        Vsita general

El temple romànic ha patit nombroses modificacions al llarg dels segles. Les primeres importants es van produir en el segle XVII quan es van eixamplar la nau pel costat nord, tal i com encara es pot veure en el mur de ponent, on hi havia una finestra de mig punt i doble esqueixada, que va restar cegada durant molts segles.


En 1925 es va destruir l'absis semicircular romànic, per construir-ne un de nou. Segons la gent del poble, aquest estava decorat amb pintures murals, entre les que destacava l'apostolat. Malauradament no conservem cap imatge ni fotografia, que ens permetin fer-nos una idea de com era. Només tenim constància de l'existència de l'absis gràcies a les excavacions que es van fer en 1988, abans d'ampliar novament el temple i que van permetre deixar al descobert el seu perímetre.

Restes de l'absis romànic       Restes de l'absis romànic

Les reformes de 1988 van dotar al vell temple romànic d'un aspecte d'excessiva modernitat.


El campanar es va afegir en el segle XI. És de tipus llombard i és el més alt de tot el Principat d'Andorra d'aquestes característiques amb vint-i-tres metres d'alçada.  


Interiorment està dividit en quatre pisos, l'inferior molt més alt que la resta i sense cap obertura a l'exterior. En el segon i tercer pis trobem una parella de finestres geminades en cada mur, a excepció del mur nord del segon pis, emmarcades entres lessenes cantoneres i un fris de quatre arcs cecs. A la quarta planta trobem una única finestra de mig punt, on hi ha les campanes, excepte en el mur oest on trobem una finestra geminada. 

Torre campanar     Torre campanar


La porta d'accés al temple la trobem en el mur sud, protegida per un porxo del segle XIV.  Està format per un senzill arc de mig punt adovellat. 

Porta d'accés      Porta d'accés


En l'interior del temple es conserva una pica baptismal de granit  i del segle XII, que durant molts anys havia estat utilitzada com a font en l'exterior de l'església.  Té gravades unes creus dins uns arquets cecs.



                         

Tornar al mapa d'Andorra

www.artmedieval.net