Els noms dels carrers.

 

Anomenar amb noms propis els carrers em sembla que no s l'opci ms adequada ja que els noms propis, sobretot si corresponen a persones o a fets poltics, no tenen normalment consens general i si el tenen en un moment determinat en altres poques o situacions poltiques el poden perdre. L'objectiu de posar noms de persones a carrers s homenatjar-les perqu han fet b per la societat, per els homenatges es poden fer d'altres diverses maneres, no pense que calga anar llevant noms populars i posar noms de persones o de fets poltics, ans al revs llevar els noms propis i posar els populars. Els noms populars sn aquells que la gent, el poble, la societat, de manera tcita, quasi inconscient, aplica als carrers, per exemple: Carrer Patinete (popular) /Carrer Gabriel Mir (oficial), el senyor Gabriel Mir va ser un esplndid escriptor espanyol nascut a Alacant per que no t cap relaci amb aquell carrer mentre que el nom de Patinete s com la gent designava aquell carrer tancat (desprs es va obrir) perqu all on estava el magatzem de Mateu diuen que hi havia un lloc per a practicar el patinatge. Igualment posar Sant Carles al carrer Ametlers tampoc t cap ra popular, i fins i tot canviar el nom de la plaa de la Quintana pel de Maria Cambrils, tampoc, etc. etc.

Els noms designen persones, animals, objectes, indrets, etc. Per aix cada nom va ben posat quan sadequa a all que es vol designar, no queda b anomenar un carrer amb el nom duna persona o d'un fet poltic encara que es fa i per suposat sn abundants els carrers amb noms de persones, per no s convenient, i no ho s en primer lloc perqu els noms de les persones sn per a les persones i no per a noms de carrers ni objectes ni animals i en segon lloc perqu dentre tots els que formen part duna societat sempre hi haur qui estar a favor duns noms de persones i altres a favor daltres noms de persones, quants exemples no coneixem de carrers i places que han anat fluctuant per tindre noms personals i que cada rgim poltic els ha canviat perqu no estaven dacord amb el nom que portava el carrer o la plaa concreta, pose dos exemples d'aix un a Valncia: l'actual Plaa de l'Ajuntament (metonmic) de Valncia anomenada des de 1423 la Plaça de Sant Francesc (metonmic), per estar all el convent del mateix nom, el 1840 General Espartero (poltic), el 1843 Isabel II (reina), el 1868 Plaça de la Llibertat (nom propi), el 1874 torna a recuperar el nom de plaça de Sant Francesc (metonmic), el 1899 plaa d'Emilio Castelar (poltic), el 1939 plaça del Caudillo (poltic), el 1979, plaça del País Valencià (nom propi), i finalment des del 1987 fins ara plaça de l'Ajuntament (metonmic); l'altre exemple a la nostra vila, el del carrer del Convent (metonmic) que a primeries es va denominar el carrer dels Patis (metonmic) i desprs segons el rgim poltic ha anat canviant: Primo de Rivera (poltic), Alfonso (rei), de la Repblica (rgim poltic), Jos Antonio (poltic) i ara Jaume I (rei). En alguns indrets es gasten nmeros o lletres a l'estil de les matrcules de vehicles per poder distingir les vies de les ciutats, cosa que seria la forma ms neutral d'anomenar carrers, per que als nostres ulls queda poc tradicional i gens connotativa.

El 1979 ja vaig escriure al llibre de festes sobre els noms dels carrers de Pego, reivindicant els noms populars dels carrers i de manera indirecta tamb vaig voler indicar que els noms de persones o de records poltics no eren els ms adequats per als carrers. Els representants dels pegolins a lAjuntament trobe que no van fer molt de cas, perqu desprs daquell any es van obrir molts carrers nous a la nostra vila, i clar, hi feien falta noms, i la cosa ms fcil tirar m de noms de reis, reines, presidents de Generalitat, mestres, metges, alcaldes, etc. etc., mentre que el ms correcte haguera estat designar els nous carrers a l'estil histric, segons les seues caracterstiques prpies: Empedrat, Mitja Galta, Ample, Estret, Carrerons..., o segons on est situat: Barranc, Dalt, Atzaneta, Calvari, Plaa de la Quintana... cap on va: carrer del Mar, carretera de Sagra... o segons referncies metonmiques Moreral, Ametlers, l'Om... tal com sha fet al llarg de la nostra tradici histrica amb designacions descriptives dels carrers concrets. Evidentment els noms de carrers que porten el dun sant tampoc sn correctes perqu continuen sent noms de persones que no haurien demprar-se per designar carrers. Al cap i a la fi, com he dit al principi, per rendir homenatge a persones siguen santes o no que han fet b per la societat hi ha moltes altres i diverses maneres, noms cal ser una mica ms originals i creatius.

I per acabar, pense que seria bo, necessari i ms democrtic constituir dins l'Ajuntament una comissi toponmica que s'encarregara de vetlar pels noms dels carrers per tal que no s'abusara, com s'ha fet ltimament, d'aplicar-los noms de persones i fins i tot de canviar noms populars i histrics per noms personals, oficials i poc consensuats.

 

Josep Vicens Pascual