Província de Lleida


Santa Maria de Vilamòs
(Vilamòs, Val d'Aran)

42º 44,885'N ; 0º 43,547'E   




Edificació de finals del segle XI o principis del XII, però molt modificada al llarg dels segles. Està situada en el nucli urbà de Vilamòs. 

Vista general  

Té planta basilical de tres naus separades per arcs formers de mig punt que es  recolzen en pilars circulars,  excepte els més propers al presbiteri que tenen adossades unes columnes.

Interior del temple  

La nau central i la lateral del costat dret estan cobertes amb volta de canó, mentre que la del costat esquerre ho està amb volta de quart de cercle.

Interior del temple  

Totes elles estan reforçades amb arcs torals.

Volta de la nau principal  

Durant l'època gòtica es va modificar la capçalera, eliminant els tres absis semicirculars i substituint-los per un gran cos quadrangular.

Vista general  

L'element que més destaca del temple és la seva torre de campanar. Té una alçada de vint-i-quatre metres. Junt amb el de l'església d'Era Purificacion de Maria de Bossòst són els dos únics campanars romànics que queden a la Vall.

Torre de campanar 

El campanar té una alçada total d'uns 24 metres, gràcies als quatre pisos que s'alcen per sobre d'un gran sòcol, que està decorat en el mur de ponent amb dos arcs cecs separats per una llarga i estreta lesena.

Torre campanar  

En el primer pis s'obre una finestra de mig punt en cadascun dels seus murs a excepció del mur de llevant on és espitllerada. En la segona planta trobem dues finestres en els costats sud i oest, mentre que en el mur est només n'hi ha una i cap en el mur de tramuntana.

Torre campanar  

Si que trobem una parella de finestres de mig punt en cadascun dels murs en les dues darreres plantes. L'arc està realitzat alternant dovelles fosques amb clares. Les del darrer pis es van engrandir per allotjar-hi les campanes.


La porta d'accés actual està situada en el mur oest i es va construir l'any 1816. Sobre ella es troben encastats dos elements esculpits en pedra. Es tracta d'una creu moderna i un crismó romànic.


En el mur sud encara es poden veure les traces de la portalada original i part del muntant dret. 


S'accedeix al campanar per una porta de mig punt amb doble arc en gradació.


En els murs del temple podem veure encastades alguns fragments de làpides funeràries romanes.


En el mur de migjorn, prop de la torre campanar, podem veure l'arc d'una finestra romànica, actualment cegada. Al seu costat hi ha un carreu on es va esculpir una creu grega circumscrita.


A l'interior del temple, just després de creuar la porta a mà dreta,  podem veure una pica beneitera bellament decorada. Està sustentada en un cilindre decorat totalment amb puntes de diamant i una base esculpida amb un anell soguejat.


El vas també presenta un anell soguejat que el divideix en dos nivells. En l'inferior destaca un cercle on hi ha una roseta de vuit pètals, flanquejada per dues flors de lis. En el nivell superior trobem novament uns soguejats, que divideixen l'espai en tres compartiments. En cadascun d'aquests espais trobem diverses flors de llis.


En l'angle sud-est del temple podem veure la pila baptismal, feta amb un únic bloc de pedra sense decorar.


En la nau sud podem veure altres elements com bases de columnes o el que sembla una pica d'olis.

Pica d'olis   Base d'una columna