Província de Barcelona


Sant Feliuet de Savassona
(Tavèrnoles, Osona)

41º 57,616'N ; 2º 20,583'E




En un indret privilegiat, a dalt d'un cim, trobem aquest temple del segle XI.

Vista general del temple des de la Vall


Al seu voltant podem trobar una cisterna d'aigua excavada a la roca, tombes antropomòrfiques excavades, pedres gravades durant el neolític i l'edat de bronze i restes d'un poblat ibèric. 

Vista general

Tombes antropomòrfiquesCisterna


Església de petites dimensions, formada per una única nau rectangular, que està acabada en un absis trapezoïdal. Aquest és més baix i estret que la nau i està desviat respecte a l'eix de la mateixa. Això és degut a que es va aprofitar d'una construcció anterior, de l'època pre-romànica. Tant la nau com l'absis estan coberts amb volta de canó, si bé la de la capçalera està lleugerament rebaixada. 

Absis pre-romànicVista des de la capçalera


En el mur oest trobem una de les dues portes d'accés al temple. Aquesta es va refer en el segle XVII amb grans dovelles que formen un arc de mig punt. Al segle XIII es va coronar la façana amb un campanar de cadireta de dos ulls.

Façana oest

També és de mig punt la porta del mur sud, però a diferència de l'anterior, aquesta és contemporània al temple. Protegeix les dovelles de l'arc una arquivolta adovellada. 

Vista general        Porta del mur sud

Des del cim on està construïda l'església podem veure en la vall la silueta de l'església de Sant Pere i l'antic castell de Savassona.

 

Castell i església de sant Pere de Savassona



Tornar al mapa d'Osona

Tornar al mapa de Barcelona

www.artmedieval.net