Principat d'Andorra


Sant Cerni de Nagol
(Nagol, Sant Julià de Lòria)

42º 28,160'N ; 1º 30,068'E




En una lipsanoteca que conservava el temple es va trobar un pergamí, on hi havia escrits els noms dels sants de les relíquies que contenia i també la data de consagració del temple, que va ser en l'any 1055.


Com la majoria de temples de les Valls d'Andorra, es tracta d'un edifici de petites dimensions, amb una sola nau acabada en un absis semicircular. El terra de la nau i de l'absis van ser excavats directament en la roca.


L'absis és llis i està il·luminat gràcies a dues finestres de mig punt i doble esqueixada, una orientada a l'est i l'altra al sud. Una finestra similar la trobem en el mur sud, prop del presbiteri.


L'interior del temple estava decorat amb pintures murals, que només s'han conservat en l'arc triomfal i en el mur nord. Aquestes van ser descobertes l'any 1976, ja que estaven ocultes sota la capa de calç que cobria els murs del temple. Són les mostres més primerenques de pintura mural romànica a Andorra.


En l'intradós de l'arc trobem quatre àngels, dos a cada banda.

Pintures de l'arc triomfal

Àngels del costat esquerre       Àngels del costat dret


Sota seu, en el costat dret, trobem un sant acompanyat per un àngel, de menors dimensions, i que porta barba. En el costat esquerre s'ha representat un altre sant en posició frontal, que té la particularitat de tenir quatre braços. Això cal interpretar-ho com que l'autor va rectificar la seva idea inicial i posteriorment va tapar dos dels braços amb una capa de pintura que no s'ha conservat.

Sant amb quatre braços      Àngel i sant

Un Agnus Dei presideix, tot i que molt deteriorat l'arc triomfal. A banda i banda trobem una sanefa de motius vegetals. En el extrem dret de l'arc hi ha una figura que hom ha identificat amb Crist, que està força malmesa, mentre que en el costat dret hi ha representat un sant en actitud de beneir. 

Imatge d'un sant beneint     Imatge de Crist

En la part exterior de l'arc es representen diversos personatges. En l'angle superior esquerre podem trobar dos personatges de perfil, mentre que a la dreta veiem a un cavaller que clava una llança en la boca d'una serp.

Personatges de perfil       Guerrer i una serp

En el mur nord trobem un personatge vestit ricament, que sosté una creu i un rotlle.


En el temple també es conserva un retaule gòtic de factura molt simple.


La porta d'accés està situada en el mur sud, protegida per un porxo de factura posterior. Està formada per un senzill arc de mig punt.

Porta d'accés       Porta d'accés i porxo

El mur oest està coronat amb un campanar de cadireta de dos ulls, sota del qual trobem una finestra en forma de creu i una de doble esqueixada.



                         

Tornar al mapa d'Andorra

www.artmedieval.net