Província de Barcelona


Sant Joan del Pla
(La Palma de Cervelló, Baix Llobregat)

41º 24,484'N ; 1º 58,706'E




També coneguda com a Sant Joan de l'Erm de la Palma, està situada prop del cementiri de la Palma, en mig d'un camp de vinyes.


La comtessa Riquilda va donar al monestir de Sant Pere de les Pueles un extens alou en la zona del castell de Cervelló en el dia de la consagració del monestir (30 de Juny de 945). Aquest alou, conegut amb el nom de la Palma, en el segle XI les monges hi van edificar una capella dedicada a Sant Joan i a Sant Feliu, malgrat que no la trobem documentada fins l'any 1270.


En el segle XVIII els propietaris del veí mas Can Mascaró va comprar el terreny amb la capella inclosa a les monges. Des d'aleshores no té culte i en l'actualitat es troba en un estat d'abandonament i runa lamentable. En tractar-se de l'edifici més antic del municipi de La Palma de Cervelló, l'ajuntament ha intentat en diverses ocasions restaurar l'edifici, però el propietari desprès d'accedir-hi, s'hi va repensar i des d'aleshores s'ha negat un cop i un altre a permetre qualsevol actuació en els seus terrenys.


El temple, amagat entre la vegetació, està format per una petita nau coberta amb una volta de canó reforçada per un arc toral. Malauradament en alguns punts la volta s'ha esfondrat. 

Volta de la nau    Fragment de volta esfondrada

 


La nau està capçada a l'est amb un absis semicircular, coberta amb volta de quart d'esfera. L'arc d'embocadura de l'absis està fet amb dovelles regulars de pedra vermella. L'exterior de l'absis està decorat amb grups de quatre arcs cecs, entre lessenes.

Exterior de l'absis        Interior del temple

Vora l'absis, en el mur nord, s'obre una fornícula molt matussera, el que fa pensar que va ser feta posteriorment a la resta del temple.


En el mur oest s'obria una porta rectangular de factura tardana, avui cegada. Sobre ella hi ha una finestra en forma d'espitllera, col·locada en el moment en que es va refer aquest mur.

Mur oest      Porta del mur oest

La porta original es trobava en el mur sud. A la dècada dels noranta encara es conservava, però es va enfonsar la part de la volta d'aquest punt i va arrossegar amb ella part del mur i la porta. Estava formada per un arc de mig punt lleugerament ultrapassat i amb les dovelles lleugerament irregulars. 


En aquest mur es conserva una finestra de mig punt i de doble esqueixada. També s'obre una finestra de similars característiques en el centre de l'absis. 

Finestra del mur sud     Finestra de l'absis